Όλο και περισσότερο ακούγεται από επίσημα χείλη το ενδεχόμενο νέου lockdown. Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Νίκος Σύψας, είπε την Πέμπτη στον ΑΝΤ1, ότι αν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν και ισχύουν από χθες δεν αποδώσουν τότε η επιτροπή θα συστήσει την επιβολή νέου lockdown.

Ads

Αυτό μάλιστα θα γίνει άμεσα, μέσα σε δέκα μέρες δηλαδή, καθώς οι επιστήμονες φοβούνται πως το εθνικό σύστημα υγείας θα επιβαρυνθεί απίστευτα και η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη τους μήνες που έρχονται.

«Θα δώσουμε ένα περιθώριο δέκα ημερών για να δούμε αν αποδίδουν τα μέτρα. Αν δε συμβεί αυτό, τότε θα προχωρήσουμε στο μέτρο του περιορισμού της κίνησης», είπε ο κ. Σύψας.

Ο ίδιος εξήγησε πως το νέο lockdown θα είναι μικρής διάρκειας, ενδεχομένως μιας εβδομάδας, και πιθανόν να είναι τοπικό και να αφορά μόνο την Αττική, όπου η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά.

Ads

«Αυτή τη στιγμή η ανοδική τάση της επιδημίας είναι πολύ έντονη και φαίνεται από τον αριθμό των διασωληνώσεων. Αν αφήσουμε την κατάσταση αυτή να συνεχίζεται χωρίς να πάρουμε δραστικά μέτρα ενδεχομένως θα πιεστούμε πάρα πολύ άσχημα στο σύστημα υγείας», είπε ο κ. Σύψας.

«Ποτέ μη λες ποτέ με το lockdown. Αν χρειαστεί θα γίνει, αν συνεχιστεί η κατάσταση με την πανδημία, ιδιαίτερα στην Αττική, αναμφίβολα θα πάμε και στο lockdown. Το επόμενο βήμα, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών. Θα είναι εβδομαδιαίας διάρκειας, αλλά θα είναι το επόμενο βήμα, γιατί η κατάσταση δεν εξελίσσεται καλά και αυτό φαίνεται από τις διασωληνώσεις. Θα δώσουμε σίγουρα 10 μέρες με 2 εβδομάδες στα νέα μέτρα για να δούμε αν θα αποδώσουν. Αν όχι ενδεχομένως να πάμε στο ακραίο μέτρο».

Όσον αφορά στα σχολεία που ήδη είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού ο καθηγητής σημείωσε πως το πρόβλημα είναι πως οι εκπαιδευτικοί είναι η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο γιατί κινείται στην κοινωνία.