Απευθείας συμφωνία με την κινεζική εταιρεία JOYSBIO Biotechnology για την προμήθεια 18 εκατ. self tests σύναψε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά την ακύρωση και του δεύτερου διαγωνισμού και το διπλό φιάσκο γύρω από την προμήθεια των tests. Υπενθυμίζεται πως και η πρώτη συμφωνία είχε καταλήξει σε «ναυάγιο» με τους προμηθευτές να αδυνατούν να παραδώσουν τις αναγκαίες ποσότητες, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς, με σημερινές δηλώσεις του, άφησε αιχμές λέγοντας πως «ούτε εκβιαζόμαστε, ούτε καθοδηγούμαστε, ούτε υποκύπτουμε σε πιέσεις». 

Ads

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην ακύρωση του δεύτερου διαγωνισμού για την προμήθεια self-tests, σε συνέχεια πληροφόρησης από την κατασκευάστρια εταιρεία για διακίνηση πλαστών παρτίδων από ενδιάμεση εταιρεία. Όταν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια και εύλογες ενδείξεις για πλαστές παρτίδες, η μόνη σοβαρή και αξιόπιστη αντίδραση δεν είναι άλλη από τη ματαίωση του διαγωνισμού και συνεπώς, τη σφράγιση της διαδρομής των μεσαζόντων. Επιπλέον, ο σκοπός του δεύτερου διαγωνισμού, η ταχεία δηλαδή προμήθεια 10 εκ. self-tests, είχε κατ’ ουσίαν αναιρεθεί μετά από τις συνεχόμενες προσφυγές μεταξύ των συμμετεχόντων που καθιστούσαν το διαγωνισμό πρακτικά ανενεργό αφού θα χρειαζόταν μεγάλο χρονικό διάστημα για την προμήθεια των tests».

Προσθέτει δε ότι η κυβέρνηση, «αντιδρώντας με άμεσα αντανακλαστικά και αξιοποιώντας τα αντίστοιχα νομοθετικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για περιπτώσεις έκτακτων και επειγουσών αναγκών, ενεργοποίησε το εναλλακτικό σενάριο απευθείας διαπραγμάτευσης με την κατασκευάστρια εταιρεία JOYSBIO Biotechnology στην Κίνα, εξασφαλίζοντας αμεσότητα και κυρίως, οικονομικά συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο συμφωνία, απαλλαγμένη από τα κόστη των ενδιάμεσων. Η τελική σύμβαση υπεγράφη χθες 22 Απριλίου και προβλέπει την προμήθεια 18 εκ. self-tests με τιμή 1,35 ευρώ/τεμάχιο. Πρόκειται για μια συμφωνία με τεράστιο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα που προασπίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον».

«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι όλοι εμείς στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λειτουργούμε με όρους απόλυτης διαφάνειας, νομιμότητας, σεβασμού ακόμα και για το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη. Και καθημερινά αποδεικνύουμε την προσήλωσή μας στο έργο και την αποστολή μας – με μοναδικό μας κριτήριο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της Δημόσιας Υγείας. Ας είναι λοιπόν ξεκάθαρο σε όλους ότι η ελληνική Κυβέρνηση ούτε εκβιάζεται, ούτε καθοδηγείται, ούτε υποκύπτει σε πιέσεις. Προχωρά με αποφασιστικότητα, επιλύει προβλήματα, κάνει πράξη όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν σύντομα την οριστική έξοδο από την κρίση της πανδημίας», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ads

Δύο διαγωνισμοί, πολλές αποτυχίες 

Υπενθυμίζεται πως αρχικά στις 19 Μαρτίου είχε ανακοινωθεί, σε πανηγυρικούς τόνους και με «απόφαση πρωθυπουργού», πως από τις αρχές Απριλίου κάθε πολίτης με τον ΑΜΚΑ του θα δικαιούται ένα self test την εβδομάδα από το φαρμακείο της γειτονιάς του. Ακολούθησε, στις 28 Μαρτίου, ο πρώτος διαγωνισμός και η ανάθεση της προμήθειας των -πρώτων- 10 εκατομμυρίων self tests σε 5 εταιρίες από τις 30 που συμμετείχαν. Από τις 5 εταιρείες μόνο μία δεν πρόσφερε κινέζικο προϊόν και συγκεκριμένα η Roche με 1.900.000 ετοιμοπαράδοτα τεμάχια.

Η διάθεσή τους ξεκίνησε στις 7 Απριλίου, αλλά οι φαρμακοποιοί ανακάλυψαν ότι δεν ήταν self-tests αλλά 25 τεστ μαζί σε ένα κουτί που έπρεπε να τα συναρμολογήσουν οι ίδιοι. Δύο ημέρες μετά τις έντονες αντιδράσεις ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε πως η επόμενη φουρνιά των self-tests, τα κινέζικα των άλλων τεσσάρων εταιρειών και όχι της Roche, θα είναι όντως ατομικά. Ατομικά ήταν, ωστόσο αμφιβόλου αξιοπιστίας, δεδομένου ότι κάποια από αυτά δεν πήραν άδεια στη Γερμανία και θεωρήθηκαν «μαϊμού».

Εν τω μεταξύ στις 18 Απριλίου και ύστερα από στοιχεία και καταγγελίες περί σκανδάλου, η εταιρία Swiss Med που είχε κερδίσει δύο αναθέσεις για συνολικό αριθμό 6 εκατ. self test έναντι ποσού που ξεπερνούσε τα 20 εκατ. ευρώ, κηρύσσεται έκπτωτη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της για παράδοση των πρώτων 3 εκατομμυρίων selt test. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η Αν. Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, η εταιρία είχε συσταθεί λίγους μήνες πριν χωρίς καμία σχέση με το αντικείμενο από αμφιλεγόμενους επιχειρηματίες, με αρχικό κεφάλαιο μόλις 30.000 ευρώ, ενώ αποφασίστηκε να πουληθεί αμέσως μετά την ανάθεση της παραγγελίας, και η μεταβίβασή της ολοκληρώθηκε στις 12 Απριλίου, μια ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας για παράδοση των τεστ.

Στις 8 Απριλίου, πραγματοποιείται ο δεύτερος διαγωνισμός για την προμήθεια άλλων 10 εκατ. self-tests. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 29 εταιρείες και προκρίθηκαν δυο που έδωσαν την μικρότερη τιμή. Η «ΝΕΟΦΑΡΜ Α.Ε. με δ.τ. NEWPHARM A.E.», «METRON HEALTHCARE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΙΑΤΡΟTΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ».

Χθες, 22 Απριλίου, μετά από προσφυγές που κατέθεσαν οι υποψήφιοι προμηθευτές, ο διαγωνισμός ακυρώνεται, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούνται οι εν λόγω προϋποθέσεις. Την ακύρωση του διαγωνισμού για την επιπλέον προμήθεια των self test ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως υποστήριξε η απόφαση για ακύρωση ελήφθη «λόγω ζητημάτων που προέκυψαν αναφορικά με την έγκαιρη και προσήκουσα παράδοση, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τη χθεσινή εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας το αμέσως επόμενο διάστημα με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος».

Διαβάστε επίσης