Ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, μετά από προσφυγές που κατέθεσαν οι υποψήφιοι προμηθευτές, ο διαγωνισμός για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων self test. 

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάρτηση στη Διαύγεια, ενώ η κυβέρνηση προκήρυξε το διαγωνισμό με τη διαδικασία του κατεπειγόντως, διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούνται οι εν λόγω προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός, μετά και από προσφυγές που κατέθεσαν οι εταιρείες προμήθειας.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της ακύρωσης του διαγωνισμού από την Επιτροπή Αποσφράγισης, Διενέργειας και Ποσοτικής Παραλαβής «στο αντικείμενο της σχεδιασθείσας σύμβασης, επέρχεται ανατροπή λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και στη σύναψη των συμβάσεων (…) στην οποία έχει συμβάλει η εκκίνηση διαδικασιών άσκησης ένδικων μέσων και βοηθημάτων από τους υποψηφίους οικονομικούς φορείς».

Την ακύρωση του διαγωνισμού για την επιπλέον προμήθεια των self test ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ads

Όπως υποστήριξε η απόφαση για ακύρωση ελήφθη «λόγω ζητημάτων που προέκυψαν αναφορικά με την έγκαιρη και προσήκουσα παράδοση, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τη χθεσινή εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας το αμέσως επόμενο διάστημα με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος».

Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 29 εταιρείες και προκρίθηκαν δυο που έδωσαν την μικρότερη τιμή. Η «ΝΕΟΦΑΡΜ Α.Ε. με δ.τ. NEWPHARM A.E.», «METRON HEALTHCARE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΙΑΤΡΟTΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ».

Εν τω μεταξύ, πριν τη ματαίωση του διαγωνισμού, ρεπορτάζ του documento έκανε λόγο για «μαϊμού» self test τα οποία προμήθευε κινεζική εταιρεία με την οποία είχε κλείσει συμφωνία η ελληνική Metron Healthcare και οι κινεζικές αρχές εμφανίζονται να τα έχουν μπλοκάρει.

Επίσης, σημειώνεται ότι καμιά από τις πέντε εταιρείες που είχαν κερδίσει τον πρώτο διαγωνισμό για την προμήθεια των 10 εκατομμυρίων self test δεν επιλέχθηκαν κατά τον δεύτερο διαγωνισμό. 

Εξάλλου και στο πλαίστιο του πρώτου διαγωνισμού, σε φιάσκο οδηγήθηκε η περιβόητη ανάθεση της προμήθειας self tests στην εταιρία Swiss Med από την κυβέρνηση. Πριν λίγες μέρες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ύστερα και από τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί σκανδάλου, κήρυξε έκπτωτη την εταιρία καθώς δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της για παράδοση των πρώτων 3 εκατομμυρίων selt test, απορρίπτοντας το αίτημά της για παράταση. Η εταιρία είχε κερδίσει δύο αναθέσεις για συνολικό αριθμό 6 εκατ. self test έναντι ποσού που ξεπερνούσε τα 20 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης