Το πρωί του Σαββάτου περίπου στις 08:45 – και 24 ώρες μετά την άφιξή του – αποχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Ads

Το Oruc Reis εισήλθε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από περιοχή δυτικά της Κύπρου. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του, το Oruc Reis συνοδευόταν από δύο πλοία, ενώ σε κοντινή απόσταση από το σεισμογραφικό της Τουρκίας βρισκόταν η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» προκειμένου να καταγράφει κάθε κίνηση. 

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη προσπάθησε να υποβαθμίσει την τουρκική κίνηση υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό πλοίο… ξεστράτησε λόγω του καιρού, κάτι που προκάλεσε ανησυχία και ερωτήματα. Κι αυτό ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρέμενε για ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με τον Τούρκο κυβερνήτη να έχει απαντήσει στον Έλληνα κυβερνήτη της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» πως «βρίσκεται εντός Τουρκικής ΑΟΖ» και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κατεύθυνση. 

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN TV, το Oruc Reis αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το πρωί του Σαββάτου, γύρω στις 08:45. Όπως αναφέρουν οι έως τώρα πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό θα επιστρέψει ανοιχτά της Κύπρου, εκεί όπου διεξήγαγε NAVTEX.

Ads