Σε στάση εργασίας προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ την Πέμπτη (21/9), δηλαδή για την ημέρα που πρόκειται να συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην πανελλήνια απεργία.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη (19/9), τα λεωφορεία θα έχουν στάσεις εργασίας τις εξής ώρες:

  • Από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα
  • Δηλαδή, τα λεωφορεία θα κινούνται κανονικά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, 21 Σεπτεμβρίου.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ την Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην 24ωρη Απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 με 24ωρη Απεργία.

Ads

Οι εργαζόμενοι στον Ο.Α.Σ.Θ. απαιτούν:

Κατά την ημέρα της απεργίας θα κυκλοφορούν 50 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας.

Η νυχτερινή γραμμή του Αεροδρομίου (Ν1) και η ειδική υπηρεσία εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ θα λειτουργήσουν κανονικά, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Σε «απεργιακό κλοιό» η χώρα την Πέμπτη

Σε «απεργιακό κλοιό» αναμένεται να βρεθεί η χώρα την Πέμπτη (21/9), καθώς συνδικάτα και πολιτικές οργανώσεις αντιδρούν έντονα στο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ήδη, κάλεσμα έχει απευθύνει η ΠΟΕΔΗΝ, απεργιακές κινητοποιήσεις έχει προαναγγείλει η ΑΔΕΔΥ, η οποία τονίζει πως «λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου, που ήδη συζητείται στη Βουλή και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από Εργατικά Κέντρα της Αττικής, το Δ.Σ. πήρε απόφαση στη συνεδρίαση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21/9, την οποία θα δημοσιοποιήσει μαζί με τον τόπο της συγκέντρωσης μετά την δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας».

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία, συμπληρώνοντας – μεταξύ άλλων – στην ανακοίνωσή της: «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις»

Επίσης, αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.

Επίσης, απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, όπως το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής.

Κάλεσμα σε πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου σε κάθε πόλη της χώρας απευθύνει το ΠΑΜΕ, προκειμένου να μην περάσει το «νομοσχέδιο-κτηνωδία» του Υπουργείου Εργασίας.