Την εκτίμηση ότι αν και υπάρχει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πολύς χρόνος εξέφρασε τη Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου των G7 που πραγματοποιείται στο γερμανικό θέρετρο Σλος Ελμάου.

Ads

«Υπάρχει σημαντική πρόοδος αλλά δεν υπάρχει πολύ χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πολύ δουλειά. Θα συζητήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη», τόνισε η κ. Μέρκελ και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει».

Ερωτηθείσα, εξάλλου, για το εάν υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Lehman Brothers (σ.σ. επενδυτική τράπεζα που κατέρρευσε κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009) η καγκελάριος απάντησε: ««Η Ελλάδα και η Lehman Brothers είναι δυο τελείως διαφορετικά θέματα»,

«Συζητήσαμε για την Ελλάδα, όχι πολύ, αλλά το θέμα τέθηκε στην ατζέντα για την παγκόσμια οικονομία. Χώρες εκτός της ΕΕ ήθελαν να μάθουν ποιες είναι οι εξελίξεις», είπε, εξάλλου, η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, είπε η καγκελάριος, αλλά οι τρεις θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αλληλεγγύη προϋποθέτει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα».

Ads

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση και για το αν φοβάται πτώχευση της χώρας απάντησε ότι «όσοι ήταν στο τραπέζι θέλουν να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν όμως δυο ακόμα θεσμοί και υπάρχουν και κανόνες».

Διαβάστε σχετικά:

Όπως είπε, «σκληρό» ήταν και το πρόγραμμα της Πορτογαλίας που τώρα το έχει ολοκληρώσει, ενώ σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη είχαν και τα προγράμματα σε Ισπανία και Ιρλανδία. «Τα προγράμματα της τρόικα είχαν επιτυχία σε άλλες χώρες», σημείωσε η καγκελάριος. «Ακόμα και Κύπριοι πολιτικοί λένε ότι το πρόγραμμα έχει βοηθήσει την οικονομία», κατέληξε.