Σεισμική δόνηση εντάσεως 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07:44 στα ανοιχτά της Ρόδου. Το επίκεντρο εντοπίζεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του νησιού και το εστιακό βάθος ήταν επίσης στα 10 χιλιόμετρα. Λόγω του μεγάλου μεγέθους, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές ή τραυματίες. 

Ads

Ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ πως «ο σεισμός εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα ενός τεκτονικού βυθίσματος ανατολικά της Ρόδου προς την Τουρκία που φθάνει τα 4 χιλιόμετρα. Αυτό το βύθισμα έδωσε το σημερινό σεισμό, και στο νότιο τμήμα έδωσε ένα σεισμό 5,2 βαθμών προ μηνός περίπου, αλλά οι σεισμοί δεν συνδέονται σε καμία περίπτωση με το ρήγμα της Ανατολίας»,που προ ημερών είχε προκαλέσει σεισμό 5,8 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα σημείωσε πως αναμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς που θα φτάσουν έως και τα 4,5 Ρίχτερ. 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τον σεισμό συνηθισμένο, παρότι έχει αξιόλογο μέγεθος. «Βρισκόμαστε στο ανατολικό σεισμικό τόξο που είναι πάρα πολύ ενεργό» πρόσθεσε, τονίζοντας πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας». Όπως και ο κ. Λέκκα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως ο σημερινός σεισμός στη Ρόδο δεν σχετίζεται με τον πρόσφατο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.