Με τροπολογία εντάσσεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, η ρύθμιση για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων των οποίων η ηγεσία ή τα μέλη κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις. Η τροπολογία κατατέθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, προς την υπηρεσία νομοθετικού έργου της Βουλής.

Ads

Στη νέα τροποποιημένη πρόταση, ο υπουργός αφαίρεσε τέσσερα από τα έξι αδικήματα που περιλαμβάνονταν στη ρύθμιση, που προβλέπει την διακοπή της χρηματοδότησης των κομμάτων, όταν σημαίνοντα στελέχη τους παραπέμπονται ή καταδικάζονται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, στη νέα ρύθμιση προβλέπονται κυρώσεις μόνο για τα κακουργήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων, ενώ στην αρχική, η λίστα περιελάμβανε τα κακουργήματα της εσχάτης προδοσίας, διακεκριμένης κατασκοπίας, επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας και προσβολής εναντίον της διεθνούς ειρήνης της χώρας.

Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει σε απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών για την διακοπή χρηματοδότησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Ads

Η νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είχε ενταχθεί αρχικά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια».
 
Ωστόσο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα καθυστερούσε να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής και κρίθηκε απαραίτητη η ένταξή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής εισηγήθηκε προς την Ολομέλεια την άρση ασυλίας για 6 βουλευτές της Χρυσής Αυγής – του Γερμενή, Ηλιόπουλου, Μπούκουρα, Παναγιώταρου, Κασιδιάρη και Αλεξόπουλου. Το αίτημα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου. Παράλληλα οι ανακριτές ζήτησαν την άρση ασυλίας και την συζύγου του αρχηγού της νεοναζιστικής οργάνωσης, Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένης Ζαρούλια.