Ημέρα ανόδου ήταν αυτή της Πέμπτης για τις διεθνείς αγορές μετοχών με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κλείνουν με σημαντικά κέρδη τα οποία για τον DAX ξεπέρασαν το 1,41% ενώ μέχρι αργά το βράδυ κέρδη κατέγραφε και το αμερικανικό χρηματιστήριο. Το ΧΑ, κράτησε στάση αναμονής κλείνοντας με μικρά κέρδη της τάξης του 0,29%, επηρεασμένο αρνητικά από τη μεγάλη πτώση των ελληνικών ομολόγων, την πρώτη μετά από τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Ads

Οι μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν βρεθεί σε βραχυπρόθεσμα και μεσοβραχυπρόθεσμα υποτιμημένα εδάφη ενώ ο δείκτης θετικής επενδυτική ψυχολογία έχει βουλιάξει στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2010.

Οι αγορές φαίνεται να πείθονται όλο και περισσότερο πως η διεθνής οικονομία θα περάσει σε φάση μειωμένης ανάπτυξης και αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το χρηματιστηριακό σκηνικό θα ήταν μία θετική έκπληξη. Κάτι τέτοιο γίνεται πιθανότερο όσο οι προσδοκίες συνεχίζουν να μειώνονται, καθώς αν οι αγορές προεξοφλήσουν μία διπλή ύφεση ή μία έντονα δυσάρεστη διεθνή οικονομική κατάσταση, τότε θα εκπλαγούν ευχάριστα στην περίπτωση που οι ιδιαίτερα αρνητικές προβλέψεις δεν επαληθευτούν.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι επενδυτές θα προτιμήσουν μετοχές ή ομόλογα στο επόμενο διάστημα ή αν θα στραφούν στη λύση του ρευστού και του χρυσού αναζητώντας τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Το Σεπτέμβριο του 2010 οι αγορές βρισκόταν σε μία παρόμοια με τη σημερινή φάση και τις όποιες αμφιβολίες και ερωτηματικά για τη πορεία τους ήρθε να διαλύσει το δεύτερο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο αύξησε κατακόρυφα τα επίπεδα ρευστότητας και συνέβαλλε καταλυτικά στην έναρξη μίας νέας μακροπρόθεσμης ανοδικής περιόδου στην αγορά μετοχών.

Ads

Ελλείψει ενός τρίτος πακέτου στήριξης αλλά με τις εταιρίες να έχουν υψηλά επίπεδα ρευστότητας αυτό που πρέπει να φανεί είναι οι επενδυτές θα εμπιστευτούν τη δυναμική της οικονομίας και θα ποντάρουν στην αποφυγή μίας δεύτερης ύφεσης ή αν θα προτιμήσουν να πάρουν τα κέρδη τους και να κρατήσουν στάση αναμονής.

Τις τελευταίες εβδομάδες τα hedge funds έχουν ακολουθήσει ακόμη πιο επιθετική πολιτική από την απόσυρση κεφαλαίων από τις αγορές, ποντάροντας στην πτώση τους, ένα στοίχημα το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποδώσει καρπούς. Ένας παράγοντας κλειδί για την αποφυγή περαιτέρω πτώσης των μετοχών είναι η εύρεση μίας λύσης στο ελληνικό πρόβλημα που θα απομακρύνει την περίπτωση πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης με κούρεμα για τα επόμενα χρόνια.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος δεν είναι έτοιμος για κανένα από τα δύο παραπάνω σενάρια καθώς χρειάζεται τουλάχιστον 250 δις ευρώ επιπλέον κεφαλαιοποίησης προκειμένου να αντέξει τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από μία ελληνική πτώχευση ή σκληρή αναδιάρθρωση. Επιπλέον, το ελληνικό πρόβλημα αποτιμάται, πλέον, στο μισό τρις ευρώ και το τελευταίο που χρειάζεται η Ευρώπη είναι να σκάσει σε αυτή τη φάση μία τέτοιου μεγέθους βόμβα χρέους.

Από την άλλη πλευρά, το 70% του τζίρου των εταιριών του S&P 500 προέρχεται από την Ευρώπη και μία κρίση πτώχευσης στη γηραιά ήπειρο, η οποία θα συνοδευόταν από μία τραπεζική κρίση, θα απειλούσε καίρια την ανάπτυξη και θα μετέφερε το πρόβλημα στις ΗΠΑ μέσω της χρηματιστηριακής, της εμπορικής, της οικονομικής, της τραπεζικής και της χρηματοπιστωτικής οδού.

Έτσι, αν οι κίνδυνοι που πηγάζουν από το ελληνικό πρόβλημα αντιμετωπιστούν ουσιαστικά και με μεσοπρόθεσμη προοπτική τότε είναι πιθανό να αποκλιμακωθεί η πίεση στον αμερικανικό και τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Τεχνική έρευνα του XrimaNews.gr δείχνει πως οι βασικοί τραπεζικές δείκτες ΗΠΑ και Ευρώπης όχι μόνο συσχετίζονται θετικά με τους κύριους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες αλλά και αποτελούν δείκτες οδηγούς. Δεδομένου ότι οι τραπεζικοί δείκτες καταγράφουν από το Φεβρουάριο μεγάλη πτώση και βρίσκονται σε επίπεδα του 2010 φαίνεται πιθανότερο πως η όποια ευρεία χρηματιστηριακή άνοδος θα πρέπει να έρθει με τη συνδρομή τους και προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει η, έστω προσωρινή, επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

Πηγή: www.sta-gr.com