Άρχισε στις 10.00 στη Βουλή η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων». Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε σειρά αλλαγών για τις οποίες είχε δεσμευτεί, επιδιώκοντας να αποσπάσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης και των πανεπιστημιακών.
Ads
Μεταξύ άλλων, απέσυρε τη διάταξη, με την οποία εξομοίωνε τις πενταετείς σπουδές με μάστερ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο εκλογής πρυτάνεων και κοσμητόρων, ζήτημα για το οποίο η ΝΔ αντιδρά έντονα. Σε σημερινές της δηλώσεις πριν από τη έναρξη της συζήτησης στη Βουλή η κ. Διαμαντοπούλου παρατήρησε ότι οι επιμέρους διαφωνίες σε ορισμένα μόνο σημεία του νομοσχεδίου από την πλευρά της ΝΔ, δεν μπορούν να ακυρώσουν τη συναίνεση επί των προωθούμενων αλλαγών.
«Το σχέδιο για την αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει 80 άρθρα. Επί αυτών η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της, κατέθεσε προτάσεις σε εννέα σημεία. Σε όλα έχουν γίνει παρεμβάσεις και συνθέσεις, εκτός από δύο θέματα που είναι η εκλογή του Πρύτανη και του Κοσμήτορα», σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: «Δεν θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να ακυρώσουν τη συναίνεση».
Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απορρίφθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Η ένσταση βασίστηκε σε γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Βουλής. Αναπτύσσοντας την ένσταση του κόμματός του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας αμφισβήτησε την συμβατότητα του νομοσχεδίου με τις αξιώσεις του Συντάγματος για «πλήρες αυτοδιοίκητο» των Πανεπιστημίων. «Κάθε μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση έχει αντιμετωπιστεί με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας», απάντησε ο Νάσος Αλευράς για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. «Ο νόμος δεν παραβιάζει το αυτοδιοίκητο, αλλά επιτρέπει στα πανεπιστήμια να συνδεθούν με τις εξελίξεις, να αντλήσουν θετικά οφέλη και εμπειρίες και να προχωρήσουν προς τον σκοπό της εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος» πρόσθεσε.
«Σε καμία άλλη χώρα δεν γίνεται τέτοια χρήση του Συντάγματος, με αποτέλεσμα όλες οι πλευρές να έχουν υποστηρίξει αντίθετα πράγματα ανάλογα με την συγκυρία» παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα συνεχιστεί και το απόγευμα, οπότε θα τοποθετηθεί, με ιδία πρωτοβουλία και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Αύριο αναμένεται να ψηφιστεί. Οι αλλαγές που έφερε πάντως στο νομοσχέδιο η κ. Διαμαντοπούλου δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν έντονα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >