Με την εισήγηση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Κατά την εισήγησή της η κ. Διαμαντοπούλου απέσυρε τη διάταξη, με την οποία εξομοίωνε τις πενταετείς σπουδές με master. Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει και ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να δώσει τον τόνο, ότι η μεταρρύθμιση στην παιδεία θα προχωρήσει.

Ads

Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, φαίνεται να αποδέχεται ορισμένες αλλαγές, με στόχο να εξασφαλιστεί η συναίνεση των κομμάτων και ιδιαίτερα της ΝΔ τουλάχιστον επί της αρχής του νομοσχεδίου. Σε δήλωσή της λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας η υπουργός Παιδείας δήλωσε για τη συναίνεση: «Το σχέδιο για την αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει 80 άρθρα. Επί αυτών η Νέα Δημοκρατία, διά του εκπροσώπου της, κατέθεσε προτάσεις σε εννέα σημεία. Σε όλα έχουν γίνει παρεμβάσεις και συνθέσεις, εκτός από δύο θέματα που είναι η εκλογή του πρύτανη και του κοσμήτορα. Δεν θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να ακυρώσουν τη συναίνεση».

Οι αλλαγές πάντως δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν έντονα.

Η Σύνοδος των πρυτάνεων, που συνεδρίασε εκτάκτως την Δευτέρα στο Λαύριο, κάλεσε την ύστατη αυτή στιγμή τη Βουλή των Ελλήνων να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια όπως έχει και να προασπίσει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο». Παράλληλα, η ΠΟΣΔΕΠ με επιστολές προς τους βουλευτές τους καλεί να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή, ενώ καλεί τα μέλη της σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις ως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Ads

Την ίδια ώρα, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής διατυπώνει ενστάσεις σε κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου. Τις ενστάσεις επικαλούνται στελέχη της ΝΔ ζητώντας περισσότερες αλλαγές για να υπάρξει συναίνεση.

Αμφιταλαντεύεται για το νομοσχέδιο η ΝΔ

Εν Δευτέρα στα γραφεία της ΝΔ διεξήχθη μαραθώνια συζήτηση για τη «γραμμή πλεύσης» του κόμματος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την παιδεία στη Βουλή, όπου ενδέχεται να τοποθετηθεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς καθώς εντός του κόμματος παρατηρούνται αμφιταλαντεύσεις.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος επιδιώκει, σύμφωνα με δημοσιεύματα να υπάρξει, τουλάχιστον, ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Ωστόσο, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ υιοθέτησε με ανακοίνωσή της μια πολύ σκληρή στάση, καθώς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «δυστυχώς μια από τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αργά χθες το βράδυ, ήταν μοιρασμένες οι πιθανότητες για το εάν η Ν.Δ. θα ψηφίσει ή θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Η ΝΔ αναμένει να δει αν τελικά η Άννα Διαμαντοπούλου θα κάνει αλλαγές της τελευταίας στιγμής υιοθετώντας κάποιες από τις βασικές προτάσεις που έχει θέσει η ΝΔ.

Πάντως, το ΛΑΟΣ στηρίζει τη μεταρρύθμιση, καλώντας την κ. Διαμαντοπούλου να μην υποκύψει, στις πιέσεις ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία ζητά από την κυβέρνηση να μην ακολουθήσει μεσοβέζικες λύσεις και ιδιοτελείς συμβιβασμούς. Αντίθετα τα κόμματα της Αριστέρας τάσσονται κατά του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι απειλεί τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.