Οι εξελίξεις στη Γαλλία, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό, απασχολούν τα ελληνικά κόμματα για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετική ανάγνωση το καθένα.

Ads

Το κοινό στοιχείο είναι το ενδιαφέρον για τη δυναμική των λαϊκών αντιδράσεων, για το πολιτικό μέλλον του Μακρόν και για τα πολιτικά οφέλη που θα προκύψουν για δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Από τη ΝΔ αποφεύγουν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον έντονο και πλειοψηφικό κοινωνικό θυμό και περιμένουν να δουν πού θα οδηγήσει η επιμονή του στην αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης και η παράκαμψη του κοινοβουλίου, μέσω προεδρικού διατάγματος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει συνδεθεί ιδιαίτερα με τον Εμ. Μακρόν μέσω της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας και των εξοπλιστικών, δεν θέλει να ταυτιστεί με τον Γάλλο πρόεδρο σε αυτή τη φάση που βρίσκεται σε τόσο μεγάλη πίεση, λόγω του κοινωνικού ξεσπάσματος για την προστασία που παρέχει στις ελίτ και την αδιαφορία του για τους «κάτω».

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις στη Γαλλία, παρόλο που οι λαϊκές αντιδράσεις για το συνταξιοδοτικό του είναι και οικείες και κατανοητές.

Στο Παρίσι μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, για να πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις εναντίον του συνταξιοδοτικού.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Περισσό, θα συναντηθεί με Έλληνες μετανάστες και θα συμμετέχει στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των γαλλικών συνδικάτων ενάντια στα μέτρα για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση.

Το ΜέΡΑ25, μαζί με το DiEM25 στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, καλεί «τα μέλη και τους φίλους που ζουν στη Γαλλία να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης εναντίον των ξεδιάντροπα αυταρχικών τακτικών που η κυβέρνηση Μακρόν επιστρατεύει για να περάσει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα που ισοδυναμούν με ταξικό πόλεμο εναντίον των ασθενέστερων πολιτών: εργαζόμενων, φτωχών, γυναικών και μειονοτήτων. Όλες και όλοι στους δρόμους και τις πλατείες της Γαλλίας!».