Εφαρμογή της αύξησης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη μέχρι το τέλος του 2023 θα επιδιώξει ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπεραμύνθηκε της βαθιά αντιδημοφιλούς συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισής του που έχει προκαλέσει ένα κύμα κοινωνικής οργής σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Ads

Ο 45χρονος Γάλλος πρόεδρος, στην πρώτη του συνέντευξη αφότου πέρασε το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία από το κοινοβούλιο, δήλωσε επανειλημμένα πως είναι πεπεισμένος ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να διατηρηθεί η χρηματοδότησή του.

«Αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι πολυτέλεια, δεν είναι διασκέδαση, είναι ανάγκη για τη χώρα», υποστήριξε.

Για το πώς θα τοποθετηθεί ως προς τη διάχυτη κοινωνική αναταραχή και το όργιο αστυνομικής βίας κατά των διαδηλωτών που κατακλύζουν τους δρόμους σε δεκάδες πόλεις εδώ και μία εβδοβάδα, ο Μακρόν έδωσε το «στίγμα» από το βράδυ της Τρίτης, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας:

Ads

«Ο όχλος δεν έχει καμία νομιμοποίηση έναντι του λαού που εκφράζεται μέσω των εκλεγμένων αξιωματούχων του. Οι ταραχές δεν υπερισχύουν έναντι των εκπροσώπων του λαού», είπε χαρακτηριστικά.

Στη σημερινή του συνέντευξη χαιρέτησε το «πνεύμα ευθύνης» των συνδικάτων, λέγοντας ότι σέβεται τους εργαζόμενους και τις διαμαρτυρίες που διοργανώνουν, ενώ παράλληλα καταδίκασε τη βία σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων. 

«Η ακραία βία δεν είναι αποδεκτή. Θα διασφαλίσουμε ότι μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή μπορεί να συνεχιστεί μπροστά στους λίγους που μπλοκάρουν τα πράγματα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι

Οι λιμενεργάτες στη Μασσαλία απέκλεισαν σήμερα, Τετάρτη 22/3, την πρόσβαση στο εμπορικό λιμάνι της πόλης -το μεγαλύτερο της Γαλλίας- εμποδίζοντας την είσοδο φορτηγών και αυτοκινήτων εν μέσω ισχυρής αστυνομικής παρουσίας, ως ένδειξη εναντίωσής τους στην αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Τα σκουπίδια εξακολουθούν να συσσωρεύονται σε ορισμένους δρόμους του Παρισιού, καθώς οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα εισήλθαν στη 17η ημέρα της απεργίας τους. Οι μεταφορές πετρελαίου στη χώρα έχουν μερικώς διακοπεί εν μέσω απεργιών σε πολλά διυλιστήρια στη δυτική και νότια Γαλλία. 

Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέες πανεθνικές διαδηλώσεις και απεργίες για αύριο, Πέμπτη 23/3, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό. 

Για τις αυριανές απεργίες έχει ήδη ανακοινωθεί η κινητοποίηση 12.000 αστυνομικών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων οι 5.000 στη γαλλική πρωτεύουσα. 

Έκτη νύχτα καταστολής

Σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις της αστυνομίας σημειώθηκαν για έκτη νύχτα στο Παρίσι, το βράδυ της Τρίτης (21/3). Συνολικά, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 800.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία, ενώ σε 70.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαμαρτυριών στη γαλλική πρωτεύουσα, αστυνομικοί της BRAV-M (η γαλλική ομάδα Δ) κατέστειλαν μια αυθόρμητη διαδήλωση κοντά στη Βαστίλη. Αφού καταδίωξαν έναν διαδηλωτή, τον χτύπησαν στην πλάτη και στη συνέχεια τον πάτησαν στο πόδι.

Στη Ρεν, ιστορική πρωτεύουσα της Βρετάνης, ομάδα αστυνομικών εισέβαλε σε πιτσαρία και επιτέθηκαν βίαια κατά πολιτών.

Στην πόλη Μαν, στη διάρκεια της ειρηνικής κινητοποίησης, διαδηλωτές έκαψαν μια κατασκευή σε σχήμα 49:3 – δηλαδή το άρθρο του Συντάγματος που χρησιμοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν για να περάσει χωρίς ψηφοφορία του κοινοβουλίου τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

*Με πληροφορίες από AP, Liberation, Reuters