Μαζικές και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις ώστε να υποχωρήσει το έλλειμμα φέτος ακόμα πιο κάτω και από τον προβλεπόμενο στόχο του 8% που ορίζει το επικαιροποιημένο μνημόνιο έκανε λόγο ο Επίτροπος, Όλι Ρεν, έπειτα από παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Επίτροπος επανέλαβε πως ενόψει των Συνόδων του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου είναι κρίσιμο να αποφασιστεί τόσο η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου που χορηγείται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης στην Ελλάδα όσο και η επανεξέταση των επιτοκίων.

Ads

Στο ερώτημα για το τι στάση τηρεί η ΕΕ όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους που ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Angel Gurria για πρώτη φορά τόνισε πως θα χρειασθεί η Ελλάδα, o ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν απάντησε πως η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στο πρόγραμμα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος φέτος ακόμη και κάτω από 8% του ΑΕΠ, στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει εξαιτίας της αντίστασης των οργανωμένων συμφερόντων και των κατεστημένων προνομίων, καθώς και στην εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις μέχρι το 2015 που θα επιτρέψει την μείωση του δημοσίου χρέους και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Ο Φιλανδός Επίτροπος συνέδεσε άμεσα την δήλωση του ΟΟΣΑ με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και έκανε λόγο για καθυστερήσεις σε πολλές σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα για την εξυγίανση και την βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα και της ανταγωνιστικότητας. Συνέδεσε δε με αυτές τις πολιτικές τα ευρωπαϊκά μέτρα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή την αναθεώρηση της πολιτικής των επιτοκίων που τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστούν στις Συνόδους του Συμβουλίου Κορυφής του Μαρτίου.

Συνάντηση Παπανδρέου – Ρομπέι εν όψει… Μαρτίου

Με τον Πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει, θα συναντηθεί, αργά το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δυο μέρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης, την Παρασκευή. Η σημερινή επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη βελγική πρωτεύουσα εντάσσεται στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες με κοινοτικούς αξιωματούχους και Ευρωπαίους ομολόγους του, ενόψει της Παρασκευής, αλλά και της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (24-25 Μαρτίου), στην οποία θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τη συνολική απάντηση στην κρίση δημοσίου χρέους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να του θέσει τα ελληνικά επιμέρους αιτήματα για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Ads

Εκκλήσεις… για συμφωνία στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Εν το μεταξύ έκκληση προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας απηύθυνε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της παροχής πρόσθετης βοήθειας στις χώρες που εργάστηκαν σκληρά για να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.

«Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο», δήλωσε ο Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας, αναφορικά με τη σύνοδο του Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς για την προοπτική παροχής επιπλέον βοήθειας σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, απάντησε: «Εάν νιώθει κανείς ότι οι χώρες αυτές προσπαθούν πραγματικά, ότι υλοποιούνται διαρθρωτικές αλλαγές και ότι τα ίδια προβλήματα δεν πρόκειται να επανεμφανιστούν σε δύο χρόνια, τότε θα είχε νόημα να ρυθμιστούν τα πράγματα. Εάν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε δεν υπάρχει λόγος για καμία αλλαγή». Κληθείς να διευκρινίσει εάν αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που καταβάλλουν τις απαιτούμενες προσπάθειες θα πρέπει να ανταμειφθούν με επιπλέον βοήθεια, ο Νοβότνι υποστήριξε πως «τότε θα ήταν τουλάχιστον λογικό να εξετάσουμε πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί το πρόγραμμα έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχία του». Όσον αφορά προτάσεις να αναδιαρθρωθεί το χρέος των εν λόγω κρατών, επιβαρύνοντας ιδιώτες ομολογιούχους, ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Αγωγή κατά της Moody’s ζητούν 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Την κατάθεση αγωγής κατά του ιδιωτικού οίκου χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης Moody’s Investors Service ζητούν από την κυβέρνηση δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δύο μέρες μετά τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο και λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση των 6 μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Οι δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει αποζημίωση, υποστηρίζοντας ότι η προχθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο ήταν όχι μόνον αδικαιολόγητη αλλά και ύποπτη.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι η απόφαση της Moody’s δεν βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, ενώ η χρονική συγκυρία γεννά βάσιμες υπόνοιες ότι στόχος ήταν αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας, ενόψει της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κινηθεί δικαστικά στο θέμα της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης.

Από την πλευρά του, καθησυχαστικός όσον αφορά στη λειτουργία των έξι ελληνικών τραπεζών, που υποβαθμίστηκαν από το διεθνή οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s εμφανίστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου Τελωνείου Νίκης, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Όπως ανέφερε, οι τράπεζες Εθνική, EFG Eurobank, Ergasias, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική και Αττικής, συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, με την κρατική εγγύηση, ύψους 30 δις ευρώ, αλλά και με τη στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.