Διήμερο συναντήσεων με του ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Ads

Mε τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Ion-Marcel Ciolacu συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/8) στο Μέγαρο Μάξιμου. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την ανάληψη καθηκόντων πρωθυπουργού από τον κ. Ciolacu στη Ρουμανία.

O κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση ευχαρίστησε τον Ρουμάνο ομόλογό του για την βοήθεια της χώρας του για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές των διμερών σχέσεων με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και η συνεργασία πλαίσιο της Ε.Ε.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Borjana Kristo στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η υποστήριξη της Ελλάδας στα επόμενα βήματα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προς την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραθέτει απόψε άτυπο δείπνο στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής όπου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής.

Διαβάστε: ΣΥΡΙΖΑ / Η ΝΔ δεν έχει συγκεκριμένη στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια

Τέλος στην πρόσκληση του Κ. Μητσοτάκη ανταποκρίθηκαν ακόμη και θα μετάσχουν στο δείπνο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Την Τρίτη (22/8) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τους προέδρους της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου.

Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία, η οποία προσκλήθηκε σε επίπεδο Προέδρου, δεν θα εκπροσωπηθεί, όπως και η Σλοβενία.

Διαβάστε: ΚΚΕ για δείπνο ηγετών Δυτικών Βαλκανίων / Οι τυμπανοκουσίες της κυβέρνησης δεν κρύβουν την άγρια εκμετάλλευση των λαών της περιοχής