Εκ των ενόντων, όπως γενικά αναμενόταν, καλύπτονται οι θέσεις και οι αρμοδιότητες των παραιτηθέντων Παπασταύρου – Μπρατάκου, στο Μαξίμου.

Ads

Όπως ανέφερε στην έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει διευρυμένο ρόλο, με τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και κυβερνητικών οργάνων.

Ο γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού με τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες και επιπλέον την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέροντας τα εξής: «Με απόφαση του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και συμμετέχει στον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου. Ο Στέλιος Κουτνατζής ορίζεται γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, με τις προβλεπόμενες από τον νόμο αρμοδιότητες της γενικής γραμματείας καθώς και την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης για λογαριασμό του πρωθυπουργού».

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε, πάντως, να πείσει, ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση της επίσκεψης των δύο πρώην κυβερνητικών στελεχών στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Υπενθυμίζεται πως οι παραιτήσεις των δύο ανδρών ήρθαν μετά τη γνωστοποίηση της συνάντησής τους με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, θέμα που έθιξε και μέσα από ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τις παραιτήσεις πως «η συμμετοχή σε μία κοινωνική συνάντηση έστειλε το λάθος μήνυμα», με δημοσιεύματα να αναφέρουν πως επρόκειτο για μια προσπάθεια κατευνασμού του κλίματος μεταξύ του επιχειρηματία και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις αποκαλύψεις από «Το Βήμα» σχετικά με τα Τέμπη και τις επίμαχες συνομιλίες.

Κυβερνητικές πηγές: Τι λένε για αναβάθμιση Βορίδη και ανάληψη καθηκόντων από Κουτνατζή

Όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης σχετικά, μετά τις ανακοινώσεις του κ. Μαρινάκη για την αναδιάταξη δυνάμεων στο Μαξίμου, η κατάσταση υποτίθεται πλέον πως έχει ως εξής:

  • Καθαροί ρόλοι και ξεκάθαρες αρμοδιότητες σχετικά με το ποιος κάνει τι στο Μέγαρο Μαξίμου
  • Πρόκειται για εσωτερική αναδιάταξη
  • Μείον δύο μέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο (ένας υπουργός και ένας υφυπουργός) καθώς οι αρμοδιότητές τους «κατανέμονται» σε ήδη υπάρχοντα μέλη της κυβέρνησης
  • Ο Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (πχ υπουργικού συμβουλίου) σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτναζτή
  • Ο δε Στέλιος Κουτνατζής αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της ΓΓ Πρωθυπουργού. Δλδ επανέρχεται η θέση σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα από υφυπουργού και αποκτά περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά
  • Τα ήδη υπάρχοντα στελέχη του Μαξίμου συνεχίζουν με τις αρμοδιότητες που είχαν. Επιπλέον, ο ‘Ακης Σκέρτσος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό (πχ Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για ‘Ατομα με Αναπηρία) και ο Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού
  • Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης αναλαμβάνει με τον κ. Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών
  • Η Ελένη Σχινά αναλαμβάνει Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού (μαζί με το αρχείο και το πρωτόκολλο του ΠΘ)
  • Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ, την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.