Toν Δεκεμβρίου του 2022 το tvxs είχε καταγράψει σε ένα ρεπορτάζ, τις τραγικές συνέπειες του νόμου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

Ads

Ενδεικτικές οι περιπτώσεις στις οποίες δίνεται η επιμέλεια σε πατέρα που έχει κακοποιήσει την μητέρα του παιδιού αλλά συχνά και το ίδιο το παιδί και μάλιστα με αρπαγή του παιδιού από τις αρχές, νύχτα. Καταγράψαμε μαρτυρία επίσης μητέρας που θηλάζει η οποία αναγκάστηκε από το δικαστήριο να αποχωρίζεται 10 μέρες το μήνα το βρέφος με την υποχρέωση να βγάζει γάλα και να το δίνει στον πατέρα.

Η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών που συνεχίζουν να είναι τα μεγάλα θύματα αυτού του νόμου είναι δεδομένη όπως δεδομένη είναι και η δεινή θέση των μητέρων που έχουν υποστεί κακοποίηση.

Σήμερα το tvxs έρχεται να αναδείξει κι άλλα προβλήματα που καλούνται να λύσουν δύο μητέρες των οποίων τις μαρτυρίες καταγράψαμε. Η μία αδυνατεί να πάρει το ΑΦΜ του παιδιού της και η άλλη το επίδομα αναπηρίας.

Ads

Χωρίς ΑΦΜ

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση πως θα εκδίδονται αυτόματα ΑΦΜ και κλειδάριθμοι για τα παιδιά άνω των 12 ετών και θα διαβιβάζονται αυτόματα στους γονείς τους από την ΑΑΔΕ.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση της συνεπιμέλειας όπου παρότι έχουμε εναλλασσόμενη κατοικία, δηλώνεται ως κατοικία των παιδιών η κατοικία του ενός γονέα;

«Στην περίπτωσή μας η δικαστής που είχε την φαεινή ιδέα να ορίσει ως τόπο κατοικίας την οικία του πατέρα χωρίς να το δικαιολογεί. Ούτε δικό του είναι το σπίτι, ούτε τα παιδιά πήγαιναν σχολείο κοντά στο σπίτι του» λέει στο tvxs η Ρ.Ζ.

«Στο ΗΔΙΚΑ δηλώνεται οικία των παιδιών το σπίτι του πατέρα. Η ΑΑΔΕ παίρνει τη διεύθυνση από το ΗΔΙΚΑ και εκδίδει ΑΦΜ και τα στέλνει στον πατέρα. Η μητέρα δεν υπάρχει πουθενά σε όλο αυτό!

Παρακαλάω με γραπτή αλληλογραφία επί μέρες τον πατέρα των παιδιών να μου προωθήσει τα ΑΦΜ και κλειδάριθμους των παιδιών και με αγνοεί επιδεικτικά. Γιατί; Γιατί μπορεί. Δεν έχω τρόπο να αμυνθώ απέναντι στον παραλογισμό και σαδισμό. Να του κάνω ασφαλιστικά γιατί δε μου στέλνει τα ΑΦΜ; Προφανώς και είναι παραβίαση δικαστικής απόφασης αυτό που κάνει, εφόσον είναι υποχρεωμένος να με ενημερώνει για τα ζητήματα που αφορούν τα τέκνα μας κι ειδικά μάλιστα εφόσον το απαιτώ. Αλλά δεν ιδρώνει το αυτί του. Αναγκάζομαι λοιπόν να κάνω αιτήσεις επί αιτήσεων σε ΑΑΔΕ και ΔΟΥ μήπως και δεήσουν να μου παράσχουν κι εμένα την πληροφορία που δικαιούμαι!»

Μετά από καταγγελία γονέα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας προέκυψε σχετική γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία δυστυχώς δεν φαίνεται να κινητοποίησε το κράτος να δώσει λύση στην ατέλειωτη ταλαιπωρία παιδιών και γονέων.

Χωρίς επίδομα ανάπηρου τέκνου

«Το παιδί μου έχει πιστοποιηθεί με αναπηρία 67% από το ΚΕΠΑ και δικαιούται ένα επίδομα που θα καλύπτει βασικά έξοδα θεραπείας.» λέει η Κ.Π.

«Ζήτησα από τον πατέρα, με τον οποίο έχουμε συνεπιμέλεια, να κάνουμε αίτηση για να παίρνει το παιδί το επίδομα αλλά αρνήθηκε παρά την επιμονή μου. Πήγα στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου όπου κατοικεί, έπεισα την κοινωνική υπηρεσία να μεσολαβήσει για να πειστεί να συμπράξει, με μια απλή υπεύθυνη δήλωση, να υποβάλλω αίτημα να παίρνει το παιδί το επίδομα και πάλι αρνήθηκε. Έστειλα μήνυμα στον πατέρα πως δεν ενδιαφέρομαι να μπω συνδικαιούχος στον τραπεζικό λογαριασμό όπου θα κατατίθεται το επίδομα για να μη θεωρήσει πως έχω ιδιοτελή κίνητρα. Και πάλι αρνείται. Απευθύνθηκα στον Συνήγορο του Παιδιού να μεσολαβήσει αλλά συνέχισε να αρνείται εμμονικά παρά τις προσπάθειες της Αρχής. Τελικά το παιδί δεν λαμβάνει το επίδομα. Γιατί έτσι αποφάσισε ο πατέρας.

Έτσι όπως είναι δομημένος ο νόμος της συνεπιμέλειας αφήνει τα παιδιά και τα συμφέροντά τους απροστάτευτα απέναντι στον κάθε παράφρονα γονέα. Αν θέλει κάποιος να στυλώσει τα ποδάρια και να μην συναινεί ακόμα και όταν καταφανώς η πράξη του είναι ενάντια στον συμφέρον των παιδιών, μπορεί πολύ απλά να το κάνει. Γιατί απλώς δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο να προστατεύει πράγματι τα συμφέροντα των παιδιών».