Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες που έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με το ναυάγιο στα Κύθηρα, όπου ανατράπηκε πλεούμενο με 95 μετανάστες κι ενώ η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται.

Ads

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας Νίκο Κοκκάλα, οι διασωθέντες ανέρχονται στους 80 και αγνοούνται 15 άνθρωποι. Επιβεβαιωμένος θάνατος δεν υπάρχει, ανέφερε ο ίδιος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ.

Εθελοντής που πήρε μέρος στην προσπάθεια διάσωσης, περιέγραψε στην ΕΡΤ τις δραματικές στιγμές:

«Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στοιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι», ανέφερε ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης, ιδιοκτήτης γερανοφόρου οχήματος, ο οποίος δημοσίευσε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook βίντεο από τις στιγμές διάσωσης.

Ads

«Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωποι», πρόσθεσε ο κ. Πρωτοψάλτης, για να δηλώσει στη συνέχεια: «Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται».

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για το κομμάτι του απεγκλωβισμού, επεσήμανε τα εξής: «Φέραμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο (big bag) όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια».

Τα βίντεο