«Οποιαδήποτε σκέψη για καταγγελία της σύμβασης και προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4 I πριν ή και μετά τους αγώνες του 2004, θα γύριζε σε βάρος της χώρας μας, είτε με τον κίνδυνο μα μη γίνουν οι αγώνες, είτε να κερδίσει πανηγυρικά τη διαιτησία η προμηθεύτρια εταιρεία SAIC» υποστήριξε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens o πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Ads

Όπως κατέθεσε, ο ίδιος δεν παρέλαβε ποτέ οριστικά ποιοτικά και ποσοτικά το σύστημα, βάζοντας την υπογραφή του. «Βρήκα μόλις το 10% του έργου να έχει προχωρήσει, για ένα έργο που ήταν σίγουρο ότι δεν προλάβαινε να ολοκληρωθεί μέσα στις προθεσμίες που είχαν τεθεί. Κατέθεσε μάλιστα έγγραφο της Διεύθυνσης Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων, από το οποίο προκύπτει, ότι από τις 94 εγκαταστάσεις κτίρια και γήπεδα που έπρεπε τον Απρίλιο ’04 να δοθούν στην προμηθεύτρια SAIC για να εγκαταστήσει τις απαιτούμενες υποδομές, δόθηκαν μόλις τα τέσσερα, ενώ για τα υπόλοιπα το Δημόσιο παρέπεμψε στον Ιούλιο του ίδιου έτους» σημείωσε.

Χαρακτήρισε το C4I ένα «τερατώδες, πολύπλοκο και πανάκριβο σύστημα που μου είναι ακόμη αναπάντητο ποιος νοσηρός νους αποφάσισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει» και πρόσθεσε: «Με διαβεβαίωσαν επιτελείς στο Αρχηγείο Αστυνομίας ότι είχαν ζητήσει κάποια συστήματα που κατ’ ανώτερο θα απαιτούνταν 50-60 εκ. ευρώ, σε καμία όμως περίπτωση 255 εκ. ευρώ. Το διαβόητο ΤΕΤΡΑ, το οποίο διακαώς ήθελε και θέλει η ΕΛΑΣ, στοίχισε στην Ελλάδα 115 εκ. μόνον για παροχή υπηρεσιών και μετά τέσσερα χρόνια η υποδομή θα επιστρέψει στην προμηθεύτρια Siemens, όταν σουηδική εταιρεία προσφέρεται με 10-12 εκ. να το παράσχει και στην ιδιοκτησία μας».

Ο κ. Μαρκογιαννάκης, με την έναρξη της κατάθεσής του, εξουσιοδότησε την επιτροπή να ελέγξει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και ιδιαίτερα την αύξηση της περιουσίας του, αφότου έγινε βουλευτής και μετά, καθώς και όλων των συγγενικών του προσώπων και να ανοίξει όποιους λογαριασμούς επιθυμεί. Με την ευκαιρία, ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας πρότεινε να ζητηθεί παρόμοια εξουσιοδότηση από όλους τους πρώην ή νυν υπουργούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το όνομά τους εμπλέκεται στην ελεγχόμενη υπόθεση.

Ads