«Πρέπει συντεταγμένα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να δώσουμε τη μάχη ώστε να δημιουργήσουμε μία προοδευτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέναντι σε οποιοδήποτε σχέδιο κανονικοποίησης της ακροδεξιάς» σημειώνει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο TVXS ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ads

Αναφερόμενος στην πρόσφατη εκδήλωση για την Κεντροαριστερά, η οποία προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και έντονες αντιδράσεις, το κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι «έξω υπάρχει αγωνία για το μέλλον της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, αλλά εκτός αυτού υπάρχει και η κοινωνία που θέλει να ακούσει προτάσεις και λύσεις από το ΠΑΣΟΚ για τα μείζονα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά της».

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη στο TVXS:

  • Η πρόσφατη εκδήλωση για την Κεντροαριστερά, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίστηκε ομολογουμένως εχθρικά από τους μεγάλους κομματικούς φορείς του χώρου, είχε μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων κοινωνικών φορέων αλλά και απλού κόσμου. Διακρίνετε κάποια αναντιστοιχία ανάμεσα στην βούληση των ηγεσιών των κομμάτων και τα «θέλω» της κοινωνικής βάσης τους;

Προσερχόμενος στο θέατρο ΑΛΦΑ και αντικρίζοντας το πλήθος κόσμου που ήταν συγκεντρωμένο εκεί, ομολογώ ότι χάρηκα γιατί είδα ζωντανά αυτό που συζητούμε όλοι μεταξύ μας: Ότι έξω υπάρχει αγωνία για το μέλλον της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, αλλά εκτός αυτού υπάρχει και η κοινωνία που θέλει να ακούσει προτάσεις και λύσεις από το ΠΑΣΟΚ για τα μείζονα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά της. Επί της αρχής υποστηρίζω ότι κοινωνική βάση και ηγεσία πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο εντός ενός πλαισίου διαρκούς ανατροφοδότησης. Η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ είναι συσπειρωμένη, ιδεολογικά ομογενοποιημένη, πολιτικά ταγμένη στο εξής απλό πρόταγμα: Πως οι ιδέες του ΠΑΣΟΚ και ο προγραμματικός λόγος του προέδρου μας Νίκου Ανδρουλάκη θα αποκτήσει ακόμη περισσότερα κοινωνικά ερείσματα και συμμαχίες, ώστε και πάλι το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει στη θέση που ιστορικά του ανήκει: του πολιτικού πρωταγωνιστή.

Ads
  • Στην τοποθέτησή σας σημειώσατε πως οι ιδέες είναι πάνω από πρόσωπα. Την ίδια στιγμή, έχει ανοίξει κουβέντα σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε στις επόμενες εθνικές εκλογές να προταθεί εκ μέρους των προοδευτικών δυνάμεων κάποιο πολιτικό πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής για την πρωθυπουργία. Θεωρείτε πως μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να συζητηθεί σοβαρά από τις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ;

Σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία, οι πρόεδροι των κομμάτων είναι εν δυνάμει πρωθυπουργοί. Ζητούν εντολή διακυβέρνησης από το εκλογικό σώμα, το οποίο τοποθετείται και ψηφίζει επί ενός συγκεκριμένου πολιτικού προγράμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ο προτεινόμενος προς το εκλογικό σώμα πρωθυπουργός και αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και προς τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν, το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει με υποψήφιο αρχηγό τον Πρόεδρό του και με ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας. Από εκεί και πέρα όλους εμάς στο ΠΑΣΟΚ μας διαπερνά κάθετα ένα καθήκον: Να γειώσουμε ακόμη περισσότερο τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ προς την κοινωνία και να πείσουμε αυτούς που σήμερα απέχουν, να γίνουν πολλαπλασιαστές του μηνύματός μας, να δημιουργήσουμε μέσα στην κοινωνία συγκλίσεις και συναινέσεις πάνω στο πρόγραμμα μας για το που θέλουμε να πάμε τη χώρα το 2030.

  • Εκτιμάτε πως η περίπτωση της επικράτησης του Χάρη Δούκα στον δήμο Αθηναίων θα μπορούσε να λειτουργήσει ως απτό παράδειγμα για την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο;

Το νικηφόρο παράδειγμα στο Δήμο Αθηναίων μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο ως ένα παράδειγμα «αυτοπεποίθησης» για τις προοδευτικές δυνάμεις, ότι μπορούν να φέρουν μεγάλες νίκες, αλλά και μεγάλες ανατροπές, ακόμη κι όταν λίγοι τις πιστεύουν. Και στην πράξη, απέδειξε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι μία συγκροτημένη πολιτική πρόταση μπορεί να κερδίσει την επικοινωνία, όσο καλοπληρωμένη μπορεί να φαντάζει. Δεύτερον, ότι οι προοδευτικές δυνάμεις, όταν αφήνονται ελεύθερες και ακηδεμόνευτες, μπορούν να συγκροτήσουν προωθητικές συμμαχίες βάσης που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Έδειξε όμως και κάτι ακόμα. Ότι μία «από τα κάτω» σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων είναι περισσότερο αποτελεσματική, όταν έχει ως κύριο κορμό το ΠΑΣΟΚ. Μπορούμε να κερδίσουμε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρκεί να το πιστέψουμε και να δουλέψουμε μεθοδικά για αυτό.

 

  • Στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια διατυπώθηκαν απόψεις από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν κινούνται ακριβώς σε προοδευτική κατεύθυνση. Σας ανησυχεί κάτι τέτοιο;

 

Για να είμαστε καθαροί. Κατά τη διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο δεν ακούστηκε από κανέναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ τίποτα που να θυμίζει συντήρηση. Όσοι συνάδελφοι και σύντροφοι έλαβαν τον λόγο έκαναν ομιλίες υπόδειγμα ανοιχτών οριζόντων και απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τιμώντας στο έπακρο την πολιτική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ. Δεν ακούσατε από το ΠΑΣΟΚ τον ομοφοβικό, σκοταδιστικό, οπισθοδρομικό λόγο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς δεν είναι ένας τυχαίος βουλευτής της ΝΔ: Είναι πρώην αρχηγός της και η ομιλία του ήταν άκρως αποδομητική, όχι μόνο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Και δεν εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Εκφράζει μεγάλο τμήμα της βάσης, αλλά και των στελεχών, της ΝΔ. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να αγνοήσω τις αποχές συντρόφων μου από την ψηφοφορία. Και σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε μεταξύ μας. Και επειδή μπροστά μας έχουμε μεγάλα διακυβεύματα, πιστεύω ότι με τον διάλογο και την αναγκαία αλληλοκατανόηση θα προχωρήσουμε μπροστά.

 

  • Ποιες πρωτοβουλίες πιστεύετε πως θα μπορούσαν να αποτρέψουν την διαφαινόμενη κυριαρχία Δεξιάς-ακροδεξιάς στις επικείμενες ευρωεκλογές;

 

Έχουμε μία καθαρά πολιτική μάχη μπροστά μας και πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι οι ευρωεκλογές μετράνε, διότι το σύνολο σχεδόν της ζωής μας πια διέπεται από τους κανόνες που παράγονται στις Βρυξέλλες. Τρανό παράδειγμα; Οι αστοχίες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027 που αναδεικνύουν με τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Ενόψει των ευρωεκλογών έχουμε ένα διττό καθήκον: Αφενός, να επιφέρουμε ένα καθοριστικό πλήγμα στην κατασκευασμένη εικόνα πολιτικής ηγεμονίας της ΝΔ. Αφετέρου, να μιλήσουμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να πείσουμε ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και ότι μόνο μέσα από την Ευρώπη μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς και να πετύχουμε τους συλλογικούς μας στόχους. Αλλά το κυριότερο: Να μην επιτρέψουμε οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, αλλά και η δική μας να εγκλωβιστούν στο δίλημμα «Δεξιά-ακροδεξιά». Πρέπει συντεταγμένα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος να δώσουμε τη μάχη ώστε να δημιουργήσουμε μία προοδευτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέναντι σε οποιοδήποτε σχέδιο κανονικοποίησης της ακροδεξιάς.

 

  • Τελικά υπάρχει πήχης για το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες κάλπες ή είναι αρκετό το «προσπέρασμα» στον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Πήχης για το ΠΑΣΟΚ είναι να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει επιτέλους η χώρα ισχυρή και αξιόμαχη αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ το πολιτικό σύστημα του «1,5 κόμματος». Βλάπτει την ίδια τη Δημοκρατία, πριμοδοτεί τον καθεστωτισμό, την αλαζονεία και τον αυταρχισμό του κυβερνώντος κόμματος. Πρέπει να κοιτάξουμε στα ίσια τη ΝΔ και όχι τι γίνεται γύρω μας, να μετρηθούμε με τη μεζούρα της μετριότητας. Δεν θέλουμε απλώς να αποφύγουμε τα χειρότερα, θέλουμε να πετύχουμε τα καλύτερα. Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία ολοένα αυξανόμενη δυναμική του ΠΑΣΟΚ, που θα ενταθεί στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Δεν δίνουμε την μάχη των ευρωεκλογών με όρους επιβίωσης και με τη λογική του ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Δίνουμε τη μάχη με την αυτοπεποίθηση ότι το βράδυ των ευρωεκλογών ο τόπος θα αποκτήσει επιτέλους ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση μετά από έναν χρόνο περιδίνησης και καθήλωσης. Και θα την αποκτήσει γιατί το έχει ανάγκη η χώρα, γιατί το έχει ανάγκη η ίδια η Δημοκρατία.