Είναι το τέλειο σενάριο: μια δολοφονία στην οποία εμπλέκονται μερικοί κακοποιοί, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Μάλτας, μερικοί υπουργοί και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού. Μια οικογένεια, της δολοφονημένης δημοσιογράφου, ο σύζυγος, τρία παιδιά και δύο αδελφές, που ζητούν την τιμωρία των ενόχων, αστυνομικοί που δεν ξέρεις αν είναι με το μέρος των κακών ή των καλών, διαρροές στον τύπο που αλλάζουν κάθε τόσο το τοπίο, ακτιβιστές που πετούν πλαστά πεντακοσάρικα φωνάζοντας «μαφία» έξω από τη Βουλή.

Ads

Η πρώτη σκηνή θα μπορούσε να ξεκινάει στο γραφείο του πρωθυπουργού. Ψύχραιμος στην αρχή αλλά πολύ νευρικός στην πορεία της συζήτησης, ο Τζότζεφ Μούσκατ λέει ότι δεν ήξερε τίποτα για το φόνο. Για την ακρίβεια, υποστηρίζει τον έμαθε και αυτός όταν τα τοπικά και διεθνή μέσα ανακοίνωσαν συγκλονισμένα, τον Οκτώβριο του 2017, ότι μια βόμβα είχε τινάξει  το αυτοκίνητο της  Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια 45 μέτρα μακριά, καθώς  η ερευνήτρια δημοσιογράφος το οδηγούσε κοντά στο σπίτι της. Δεν δίνει απάντηση στις επίμονες ερωτήσεις των μελών της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που τον επισκέπτεται, πότε κατάλαβε ότι ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου και στενός συνεργάτης του ήταν αναμεμιγμένος στην πολυσυζητημένη δολοφονία της δεκαετίας.

Φλας μπακ: όλα ξεκινούν από τις αποκαλύψεις των Panama Papers, το πρώτο εξάμηνο του 2016. Ο Keith Schembri, ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου και ο Konrad Mizzi, κορυφαίος υπουργός και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, βρίσκονται να έχουν μυστικές εταιρείες στον Παναμά και επενδυτικά κεφάλαια στη Νέα Ζηλανδία. Η πενηντατριάχρονη Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια αποκαλύπτει μεταξύ των άλλων, στο δημοφιλές blog που διατηρεί,  ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού ήταν η πραγματική ιδιοκτήτρια μιας τρίτης εταιρείας, πάλι με έδρα τον Παναμά.

Πριν δολοφονηθεί, η Δάφνη αντιμετώπιζε καμιά πενηνταριά αγωγές εναντίον της μετά από δημοσιεύματα που αποκάλυπταν μια σειρά από παρόμοια σκάνδαλα διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, δύο «λουλούδια» που ευδοκιμούν στο μικρό νησί. Ο τίτλος της τελευταίας ανάρτησης πριν τη δολοφονία της είχε τίτλο: «αυτός ο απατεώνας ο Schembri ( ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου-ΣΣ), ήταν σήμερα στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απατεώνας». Μπαμ και κάτω.

Ads

Τρίτη σκηνή, στα κεντρικά γραφεία της Αστυνομίας στην πρωτεύουσα Βαλέτα, με όλη την ηγεσία του Σώματος. Λίγες ώρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία, από οργανώσεις που ζητούν την σύλληψη του Schembri και την επιτάχυνση των ανακρίσεων. Οι τέσσερις αστυνομικοί δείχνουν επίσης εκνευρισμένοι και για 2 ώρες διηγούνται τη δική τους εκδοχή.  Λίγες εβδομάδες μετά τη δολοφονία, τον Δεκέμβριο του 2017, με την τεχνική βοήθεια του FBI εντοπίζονται και συλλαμβάνονται τρία άτομα, κατηγορούμενα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου. Ανήκουν στον υπόκοσμο και δεν έχουν κίνητρα για τη δολοφονία, επομένως  οι εγκέφαλοι της επιχείρησης παραμένουν άγνωστοι. Οι 3 δεν έχουν ακόμη δικαστεί.

Σκηνή τέταρτη: Ο αστυνομικός που έχει αναλάβει την υπόθεση και τους παρακολουθεί, αντιλαμβάνεται ότι δέχονται χρήματα  στη φυλακή, όπως  και οι οικογένειες τους. Έτσι εντοπίζει έναν Melvin Theuma, τον « μεσίτη» που τους χρηματοδοτεί. Ο »μεσίτης » δεν έχει  δικά του χρήματα και όταν ανακρίνεται ζητάει να του δοθεί χάρη, με αντάλλαγμα την αποκάλυψη την πηγή της χρηματοδότησης: πρόκειται για τον Yorgen Fenech, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Μάλτας. Είναι κάτι σαν τον δικό μας, αλλά ας μη λέω ονόματα. Ο Fenech έχει μια εταιρεία στο Ντουμπάι, η οποία σχεδίαζε να διοχετεύσει 5.000 ευρώ, ημερησίως, στις μυστικές εταιρείες που ανήκουν στους Keith Schembri και Konrad Mizzi, τους δύο προαναφερθέντες στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Οι δύο τελευταίοι παραιτούνται. Από τη διεύθυνση του πρωθυπουργικού γραφείου ο πρώτος, από το υπουργείο Τουρισμού(βαριά βιομηχανία και εκεί) ο δεύτερος. Ο Keith Schembri ανακρίνεται από την αστυνομία, αλλά αφήνεται ελεύθερος.

Σκηνή πέμπτη: αποκαλύπτεται ότι ο μεγιστάνας  Yorgen Fenech είχε καταβάλει στον «  μεσίτη » 150.000 ευρώ για να σχεδιάσει τη δολοφονία. Συλλαμβάνεται αλλά αφήνεται ελεύθερος, για να συλληφθεί ξανά από το στρατό της Μάλτας, ενώ προσπαθούσε να εγκαταλείψει το νησί με το ιδιωτικό του γιοτ. Έκτοτε έχει συλληφθεί και έχει αφεθεί ελεύθερος τέσσερις φορές. Σε μία από τις φορές που κρατήθηκε διακομίστηκε στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο γιατρός του, με την κατηγορία ότι κατά τις επισκέψεις του στο νοσοκομείο, διαβίβαζε μηνύματα του Keith Schembri στον κρατούμενο επιχειρηματία. Ο τελευταίος ζητάει χάρη όπως αυτή που δόθηκε στον « μεσίτη », με τον όρο να πει όλη την αλήθεια. Η κυβέρνηση, που είναι υπεύθυνη για την απονομή χάριτος, απορρίπτει το αίτημα του.

Σκηνή έκτη: δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι περιμένουν να τελειώσουν οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην συνάντηση με την αποφασισμένη οικογένεια της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια, ο γιος της ο Μάθιου, αυτός που με τον θόρυβο από την έκρηξη έτρεξε και είδε «παντού  μέλη από το σώμα της μητέρας μου»,  επιμένει ότι θα πρέπει να εντοπιστεί και το « τέταρτο επίπεδο » της δολοφονίας, μετά τους 3 κακοποιούς, τον « μεσίτη » και τον πλούσιο επιχειρηματία. Το ίδιο αποφασισμένοι μοιάζουν ο αδελφός του ο ‘Αντριου, ο άνδρας της Γκαλίσια, όλη η οικογένεια.  Για δύο χρόνια, παρέα με μερικούς ακόμη blogger, μερικές δεκάδες ακτιβιστές και μια χούφτα πολιτικούς της αντιπολίτευσης, έδωσαν μια άνιση μάχη, Δαβίδ με Γολιάθ, απέναντι στην πανίσχυρη κυβερνητική, δικαστική και προπαγανδιστική μηχανή.

Σκηνή έβδομη: στο περικυκλωμένο από διαδηλωτές γραφείο του, ο πρωθυπουργός υπολογίζει τις επόμενες κινήσεις του. Έχει ήδη δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος τον Ιανουάριο, αλλά οι αντίπαλοι του ζητούν να παραιτηθεί τώρα,  φοβούμενοι ότι θα εμποδίσει περαιτέρω τις έρευνες και θα καταστρέψει ενοχοποιητικά στοιχεία. Την προηγούμενη μέρα, έξω στον ίδιο χώρο, οι οπαδοί του διοργάνωσαν μια μεγάλη συγκέντρωση υποστήριξης προς το πρόσωπο του. Η χώρα είναι διχασμένη στα δύο και παρά το σκάνδαλο, η πλειοψηφία τον υποστηρίζει λόγω της καλής κατάστασης της οικονομίας. Θα καταφέρει να βάλει στη θέση του ένα πιστό του άνθρωπο, να παραμείνει όσο χρειάζεται στην εξουσία, να εμποδίσει τη χιονοστιβάδα;