Την εκτίμηση ότι πληθαίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που επαναλαμβάνουν ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές δεν τελειώνουν την Κυριακή, εξέφρασαν σήμερα Πέμπτη κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι «το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων».

Ads

Οι ίδιες πηγές επικαλούνται δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος είπε ότι «η ευρωζώνη θα συνεχίσει να είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις ακόμα και αν η Ελλάδα πει ‘όχι’ στο δημοψήφισμα».

«Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι ‘η πόρτα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν και παραμένει ανοιχτή [..] Ωστόσο πριν από το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα βοήθειας. Δήλωση που σαφώς αποδέχεται τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, κάνουν αναφορά και στις δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να γίνει αμέσως. Ως Ευρωπαίος, δεν θέλω τη διάσπαση της ευρωζώνης, δεν μου αρέσουν οι δηλώσεις αδιαλλαξίας, οι βάναυσες ρήξεις […] Πιστεύω ότι πρέπει να αναζητήσουμε μια συμφωνία, για διαπραγμάτευση, για λογική. Όμως αυτό απαιτεί να έχουν πεισθεί όλοι γι’ αυτό. Η Γαλλία αγωνίζεται προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θέλει βέτο ή αγριάδες».

Ads

Επιπλέον, οι πηγές του Μαξίμου επικαλούνται και τα όσα είπε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύσεις. Ούτε η Ευρώπη κινδυνεύει ούτε το ευρώ», ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν, όποια και αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος».

Σημειώνεται, τέλος, η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας: «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνει μέχρι τέλους. Και θα είναι εκεί και τη Δευτέρα, αμέσως μετά το δημοψήφισμα με καλύτερους όρους για την ελληνική πλευρά».