Με μια ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει τα όσα γράφτηκαν σήμερα από κάποια μέσα περί «αποκλεισμού μόνο των ελληνικών αρχών» στην παροχή έκτακτης χρηματοδότησης για τους πρόσφυγες.

Ads

«Η αφρόκρεμα της ελληνικής “ενημέρωσης”, αυτοί που προσπάθησαν να δημιουργήσουν εκ του μη όντος ζήτημα εξόδου της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν, αυτοί που κινδύνευσαν με αποκλεισμό από τις ενημερώσεις του ΔΝΤ για παραποίηση δηλώσεων της διευθύντριάς του, αυτοί, σήμερα, παραποιούν και αποκρύπτουν το περιεχόμενο επίσημων εγγράφων της Κομισιόν, μιλώντας για δήθεν παράκαμψη (μόνο!) των ελληνικών αρχών στην παροχή έκτακτης χρηματοδότησης, και αμαυρώνουν συνειδητά την εικόνα της χώρας μας προκειμένου να ικανοποιήσουν το πολιτικό τους μένος κατά της κυβέρνησης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Ευτυχώς για τη χώρα, θα διαψευστούν άλλη μια φορά. Για το αν θα μάθουν, όμως, ποτέ, διατηρούμε τις αμφιβολίες μας… Και επειδή από δημοσιογραφική δεοντολογία μπορεί να μη γνωρίζουν αλλά αγγλικά σίγουρα θα γνωρίζουν», τονίζεται από το Μαξίμου και παρουσιάζεται το επίσημο έγγραφο.

image

Ads

Το θέμα σχολίασαν και παράγοντες της Κομισιόν. Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο «πάγια τακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να δίνει τα χρήματα σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και ποτέ σε κυβερνητικούς φορείς».

Ειδικότερα στο πως θα γίνεται η χρηματοδότηση μέσω του νέου εργαλείου βοήθειας έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστικές κρίσεις σε χώρες της ΕΕ, παρέπεμπαν στο Άρθρο 3 του σχετικού κανονισμού.

Όπως αναφέρεται σε αυτό «επιτρέπεται στην Επιτροπή να συνάπτει δημόσιες συμβάσεις προμηθειών με τους προμηθευτές και τους παρόχους υπηρεσιών και να κάνει επιχορηγήσεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες των κρατών μελών και να αναθέτει καθήκοντα εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε διεθνείς οργανισμούς». Επισήμαναν, επίσης, ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας βασίζεται «στις αρχές της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και του ανθρωπισμού».