Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε στο προεδρικό μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. 

Ads

«Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση» είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Προκόπη Παυλόπουλο μπροστά στις κάμερες. 

«Υπερασπιζόμαστε μια εθνική γραμμή που ισχύει εδώ και δύο δεκαετίες και είναι κτήμα της μεγάλη πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως εκείνων που έχουν διαχειριστεί μεγάλα θέματα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να έχουμε μια λύση βιώσιμη που θα αντέχει στον χρόνο, δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως προϋπόθεση για λύση είναι η συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά των γειτόνων ώστε να φύγουν τα εμπόδια του αλυτρωτισμού. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τέλος ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση, υπογράμμισε την ανάγκη των ευρύτερων συναινέσεων. «Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές όμως στα εθνικά θέματα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να αντέχουν στον χρόνο και για να έχει και η Ελλάδα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη, συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ads

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει ενημερώσει τηλεφωνικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ σήμερα θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις. 

Η νέα πρόταση Ζάεφ 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό χθες, μια νέα πρόταση για το όνομα τη ΠΓΔΜ φέρεται να έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια. Η πρόταση κάνει λόγο για νέα ονομασία του κράτους, το οποίο θα λέγεται «Republika Ilindenska Makedonija» («Μακεδονία του Ίλιντεν»). H πρόταση, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, προβλέπει πως θα ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes). 

Σημειώνεται ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η Φώφη Γεννηματά αντιδρούν στην πρόταση αυτή. Η ΝΔ αναφέρει ότι «το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας ‘μακεδονικού’ έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο». «Όχι» και από την Φώφη Γεννηματά στην πρόταση αυτή, την οποία χαρακτήρισε «επιτομή του αλυτρωτισμού». 

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση σημειώνουν πως βασικές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε λύση είναι το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση. «Οποιαδήποτε συζήτηση για όνομα χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις είναι κενή περιεχομένου», είπε ο χαρακτηριστικά, χθες, ο πρωθυπουργός. 

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από τον Γκόραν Ζάεφ την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για την έγκριση της συμφωνίας αλλά και την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 από το σκοπιανό κοινοβούλιο, επισημαίνοντας πως στη συνέχεια η συμφωνία θα έρθει πως έγκριση και στην Ελληνική Βουλή.