Οι ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι ακάματοι εθελοντές της Σάμου, οι δυνάμεις του στρατού και τα δέκα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί του Σαββάτου στο πυκνόφυτο ακριτικό νησί, φαίνεται ότι κατόρθωσαν να περιορίσουν την επέκταση των δύο μετώπων πυρκαγιάς και να τη θέσουν υπό μερικό έλεγχο. Γράφει η Μαργαρίτα Ικαρίου

Ads

«Είμαστε σε καλό δρόμο και ευελπιστούμε ότι, εάν ο άνεμος δεν αλλάξει φορά, και όλες οι εστίες αναζωπύρωσης θα τεθούν γρήγορα υπό έλεγχο» σημειώνει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου Πύραρχος Παναγιώτης Κοτρίδης, ο οποίος συντονίζει από την πρώτη στιγμή το  έργο κατάσβεσης.

Σε ύφεση και υπό μερικό έλεγχο φαίνεται να έχει τεθεί σήμερα Σάββατο 9 Ιουλίου η φωτιά που ξέσπασε στη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής 8 Ιουλίου 2017  και συγκεκριμένα σε αγροτοδασική έκταση της περιοχής «Καμάρα» Μυτιληνιών, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

image

Ads

image

image

Από αέρος συντονίζει το έργο πυρόσβεσης ο  Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αθανάσιος Σερεντέλλος, ο οποίος και μετέβη στο νησί λίγες ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς. Έχει γνώση του γεωφυσικού ανάγλυφου αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής καθώς είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν στη Σάμο ως υποδιοικητής Πυροσβεστικής.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούσαν όλη τη νύχτα ισχυρές επίγειες δυνάμεις, όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, εθελοντικά κλιμάκια από κάθε πλευρά του νησιού καθώς και δυνάμεις του στρατού ενώ προς ενίσχυση μετακινήθηκαν πεζοπόρα τμήματα από Αθήνα και Κεντρική Μακεδονία καθώς και 15 ακόμη οχήματα.

Παρά τη μεγάλη περίμετρο ανάπτυξης της πυρκαγιάς η οποία κατ’ εκτιμήσεις ανέρχεται σε 5 χιλιάδες στρέμματα δασικής και αγροτοδασικής έκτασης,  δεν υπήρξε καμία καταγεγραμμένη καταστροφή οικίας, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις απειλήθηκαν αγροικίες και καλλιέργειες.

Η φωτιά κινήθηκε σε δύο μέτωπα κυρίως. Το ένα, από την περιοχή Φλόκα προς Βαθύ και το δεύτερο προς Μυτιληνιούς και Πυθαγόρειο. Το βράδυ της Παρασκευής διεκόπη η κυκλοφορία στην κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο, καθώς η φωτιά εμφανίστηκε απειλητική και πέρασε και στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, προς την περιοχή Μεσοκάμπου.

image

Σημειώνεται ότι η περιοχή που αναπτύχθηκε η πυρκαγιά είναι πυκνόφυτη, με παρθένο πευκοδάσος και εξαιρετικά δύσβατη ενώ βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως έως και 6 μποφόρ καθιστούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας εξαιρετικά δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης.

* Φωτογραφίες: Αντώνης Ιατρού