Η αντίθεση ενός σημαντικού κομματιού της ΝΔ με την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να μην ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τιμές αρχηγού κράτους αλλά ως ιδιώτης οδηγεί, όπως όλα δείχνουν, σε ένα λαϊκό προσκύνημα πριν από την κηδεία.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα εκτεθεί σε «μίνι» λαϊκό προσκύνημα, από τις 06:00 έως τις 10:00 της Δευτέρας, στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη, πριν την εξόδιο ακολουθία που θα γίνει στις 12:00. Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει, αλλά φαίνεται ότι προς εκεί οδηγούνται τα πράγματα, κατόπινα συνεννοήσεων του Μεγάρου Μαξίμου με την οικογένεια του εκλιπόντος.

Επομένως, στην πράξη το “θα ταφεί ως ιδιώτης” δεν θα ισχύσει γιατί για τους ιδιώτες δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Θα είναι μεγάλη η προσέλευση; Και πόσες παρουσίες πολιτικών προσώπων θα καταγραφούν; Και οι δύο απαντήσεις ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το επιτελείο του πρωθυπουργού που αποφάσισε να εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση από την ΥΠΠΟ Λ. Μενδώνη, αλλά γνωρίζει ότι το κυβερνών κόμμα θα εκπροσωπηθεί από βουλευτές που δεν πρόκειται να τους ζητήσουν την άδεια. Εξάλλου, δεν αποκλείεται να παραστούν και άλλοι υπουργοί, αγνοώντας την κυβερνητική απόφαση.

Ads

Η διεύθυνση εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών είναι σε εγρήγορση για την προετοιμασία της υποδοχής μελών από βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τα μέτρα ασφάλειας διαμορφώνεται με μεγάλη προσοχή.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται ζωηρός σχολιασμός, συχνά με ένταση δυσανάλογη του γεγονότος, ενώ τα περισσότερα ΜΜΕ αναμένεται τη Δευτέρα να επικεντρωθούν στην κάλυψή του.

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε μια επιλογή με το βλέμμα στο κέντρο και πρόθεση να αποφύγει την κριτική από τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με εξ οικείων βέλη. Διαμορφώνεται μια εικόνα διχασμού στο εσωτερικό της ΝΔ με πολλούς να θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δεν σεβάστηκε τις ευαισθησίες της Δεξιάς και συμπεριφέρθηκε φοβικά απέναντι στην επιθετικότητα της Αριστεράς.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να απαντήσει με ασφάλεια αν ο πρωθυπουργός βγαίνει κερδισμένος ή χαμένος από τη διαχείριση της υπόθεσης Γλύξμπουργκ παρόλο που είχε πολύ χρόνο να προετοιμαστεί, γιατί η οικογένεια τον είχε ενημερώσει εγκαίρως ότι επίκειται θάνατος.

Το πιθανότερο είναι ότι αιφνιδιάστηκε με τις διαστάσεις που πήρε το θέμα στο εσωτερικό της ΝΔ.

Τη μια ο Αντ. Σαμαράς, την άλλη ο βουλευτής Μεσσηνίας Μ. Χρυσομάλλης που δήλωσε ότι θα πάει στην κηδεία και μέσα σε όλους ο βουλευτής Δ. Μαρκόπουλος ο οποίος απευθυνόμενος στον Χρ. Σπίρτζη το τερμάτισε (ΣΚΑΪ): “Συμμετοχή στην ελληνική ιστορία δεν είχε; Για τον κάθε μετανάστη διεκδικείτε τα δικαιώματά του. Είμαστε υπερήφανοι για τον Αντετοκούνμπο, ενώ για έναν άνθρωπο που συμμετείχε στα ιστορικά δρώμενα της χώρας μας, με μία ευκολία τον πετάτε έτσι. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε δημοκρατικά. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία μας. Γι αυτό τον άνθρωπο δεν υπάρχει ένα δικαίωμα”.