Ο διευθυντής του ρ/σ ΣΚΑΪ, πολύ καλά ενημερωμένος για όσα συμβαίνουν στο κυβερνών κόμμα, Β. Χιώτης διατύπωσε την εκτίμηση (στην εκπομπή του) ότι τουλάχιστον 50 βουλευτές της ΝΔ θα παραβρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα. Εξήγησε ότι για τους υπουργούς θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, δεδομένου ότι αποφασίστηκε πως την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει την παρουσία άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Ads

Ηδη ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίμης Χρυσομάλλης προανήγγειλε την παρουσία του (ΟΡΕΝ).

Διαβάστε επίσης: Πρόβλημα Γλύξμπουργκ στη ΝΔ

Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει μεγάλη ενόχληση για την απόφαση να ταφεί ως ιδιώτης και όχι με τιμές αρχηγού κράτους ο Κων/νος Γλύξμπουργκ και θεωρούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε εξετάσεις στο κέντρο, αδιαφορώντας για τις ευαισθησίες της λαϊκής Δεξιάς.

Ads

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη δήλωσή του εξέφρασε το κλίμα που υπάρχει στο κυβερνών κόμμα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και συζύγου της Ντόρας Μπακογιάννη Ισίδωρου Κ0ύβελου (στα ΝΕΑ): «Υπάρχει κανένας που μπορεί να ισχυριστεί πως ο εκλιπών δεν υπήρξε για ένα διάστημα νόμιμος αρχηγός του κράτους;».

Δεν θα είναι μόνο η ευρωβουλευτής Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, που θα παραστεί στην κηδεία, επειδή ο εκλιπών ήταν νονός της. Θα είναι πολλοί ακόμη από τη ΝΔ και την ευρύτερη Δεξιά που θα δείξουν με την παρουσία τους τον σεβασμό τους στον Γλύξμπουργκ και τη διαφωνία τους με την κυβερνητική απόφαση που έχει την προσωπική σφραγίδα του Κ. Μητσοτάκη.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ήσυχοι ότι έκανε το σωστό και ότι, διαφορετικά, θα είχε δεχτεί σφοδρή κριτική από τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις που αφοπλίστηκαν. Αλλωστε, το εκλογικό ενδιαφέρον τους παραμένει εστιασμένο στο χώρο του κέντρου, παρόλο που δεν παραγνωρίζουν τον κίνδυνο διαρρών προς τα δεξιά.

Η οικογένεια Γλύξμπουργκ φαίνεται πως θα επιδιώξει να γίνει, ατύπως, λαϊκό προσκύνημα για λίγες ώρες, στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη, νωρίς το πρωί, ενώ η προετοιμασία για την υποδοχή “γαλαζοαίματων” από το εξωτερικό είναι πυρετώδεις.  Μπορεί να παραβρεθεί ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος. Η μητέρα του και αδερφή του θανόντος Σοφία, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, βρίσκεται στην Αθήνα από την Πέμπτη. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να παραβρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

Άγνωστο παραμένει ποιος θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια, με την οποία ο εκλιπών είχε στενή σχέση. Είναι βέβαιο, εξάλλου, πως θα παρευρεθούν στην κηδεία και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας για να τις εκπροσωπήσουν.