Την Παρασκευή, αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις για την άρση των μέτρων σε σχολεία και χιονοδρομικά κέντρα, με τους λοιμωξιολόγους, να ξεκαθαρίζουν, πως, δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν μαζί δραστηριότητες από διάφορους κλάδους και να επισημαίνουν ότι, επειδή έγινε η αρχή με το λιανεμπόριο δεν σημαίνει πως κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνεται και μία απόφαση περί άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Ads

Αναλυτικότερα, τη δεδομένη χρονική στιγμή – και μετά το άνοιγμα των καταστημάτων – στο τραπέζι κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) η άρση της απαγόρευσης από νομό σε νομό, ενώ όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, δεν αποκλείεται να ανοίξουν και οι χώροι ενοικίασης στολών μαζί με τα χιονοδρομικά κέντρα.

Πάντως, τη δεδομένη χρονική στιγμή το επικρατέστερο σενάριο είναι να λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα, αν όχι από την προσεχή Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, από το Σαββατοκύριακο, 30 και 31 Ιανουαρίου, καθώς και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ που υπολογίζεται ότι απασχολούν περί τις 20.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης στον ΑΝΤ1.

Επίσης, δεν αποκλείεται να επιτραπεί ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι την προσεχή εβδομάδα, καθώς όπως είχε πει ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μετά το άνοιγμα της αγοράς θα μπορούσαν να επανεξεταστούν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Ads

Όσον αφορά τα σχολεία, μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για να ξεκινήσουν τα δια ζώσης μαθήματα σε Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι η 1η Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε σχετικά στο MEGA, πως «τα σχολεία είναι προτεραιότητα», για να επισημάνει όμως ότι «για να αποφασίσουμε κάτι περαιτέρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο. Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες».

Τέλος, όσον αφορά τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ. Γώγος, ανέφερε πως «οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή», στο ίδιο μήκος κύματος με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο , ο οποίος είχε τονίσει σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι: «Φοβάμαι τις  μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα».