Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των νέων μέτρων, καθώς τα ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και κυρίως το ΕΣΥ βρίσκεται και πάλι σε κατάσταση ασφυξίας, κυρίως στην Αττική, όπου τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει και ασθενείς διασωληνώνονται πλέον εκτός ΜΕΘ.

Ads

Σε πολλά κεντρικά νοσοκομεία η εφημερία ξεκινάει χωρίς κενές κλίνες, ενώ κλινικές κλείνουν για να βρεθούν κρεβάτια covid, καταδεικνύοντας εκ νέου τα ελλιπή μέτρα ενίσχυσης. «Το lockdown μένει, γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν το κόστος ενίσχυσης του ΕΣΥ», αναφέρει χαρακτηριστικά πνευμονολόγος στο Σωτηρία. Η νέα εκτόξευση των κρουσμάτων προϊδεάζει για ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας το προσεχές διάστημα κι αυτό γιατί τα περιστατικά που νοσηλεύονται σήμερα αφορούν όσους ασθένησαν πριν από 15 – 20 ημέρες, όταν τα κρούσματα ήταν πολύ λιγότερα, σημειώνουν στο Tvxs.gr ειδικοί. 

Τα νέα μέτρα αυστηροποίησης του Lockdown θα ανακοινώσει ο υφυπουργός Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στις 6 το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ θα έχουν ισχύ άμεσα από το πρωί της Πέμπτης. Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ώστε να κάνει τις δικές της εισηγήσεις. 

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι επιβολή ενός καθολικού σκληρού lockdown, όπως του περασμένου Μαρτίου, με οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει αυτό το σενάριο, ωστόσο αν τελικά αυτό συμβεί το βασικό σενάριο προβλέπει να επιβληθεί έως την 15η Μαρτίου, καθώς τα οικονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί και φαίνεται πως το άνοιγμα τουλάχιστον του λιανεμπορίου – ενδεχομένως και των σχολείων – αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης. Το εναλλακτικό σενάριο που εξετάζεται είναι η αυστηροποίηση των μέτρων στις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο», όπως η Αττική, σε συνδυασμό με την ένταξη σε αυτό το επίπεδο και άλλων περιοχών, όπως για παράδειγμα της Θεσσαλονίκης. Μεγάλη ανησυχία υπάρξει εξάλλου και για άλλες εστίες που έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. 

Ads

Το μέτρο που φαίνεται να «κλειδώνει» είναι η αυστηροποίηση στις μετακινήσεις των πολιτών και συγκεκριμένα στη χρήση των κωδικών «6» (βόλτα κατοικίδιου, σωματική άσκηση κλπ) και «4» (παροχή βοήθειας σε πρόσωπο). Ειδικότερα το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη χρήση του κωδικού 6 αποκλειστικά για μετακινήσεις με τα πόδια, χωρίς αυτοκίνητο. Με άλλα λόγια δεν θα μπορεί κανείς να μετακινείται πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας του, και σίγουρα όχι διαδημοτικά.  Σε ό,τι αφορά τον κωδικό 4 (βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη) εξετάζεται να διεξάγονται περισσότερες διασταυρώσεις στοιχείων και έλεγχοι. Τους περιορισμούς στη χρήση του κωδικού «6» επιβεβαίωσε νωρίτερα σε τηλεοπτική της συνέντευξη και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.  Επίσης για τον κωδικό «2» που αφορά τη μετακίνηση σε καταστήματα για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, δεν αποκλείεται να μπει περιορισμός χιλιομετρικής απόστασης, με βάση τον τόπο κατοικίας που είναι δηλωμένο το κινητό τηλέφωνο.

Επιπλέον, οι πληροφορίες θέλουν να συζητείται και η κατάργηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα τα σαββατοκύριακα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Έτσι είναι πολύ πιθανόν να ισχύει η απαγόρευση από τις 9 το βράδυ και για τα σαββατοκύριακα, όπως ισχύει και τις καθημερινές. Υπενθυμίζεται πως πολλοί, μεταξύ των οποίων και επιστήμονες και μάλιστα δημόσια, είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα την κυβέρνηση για τις συνέπειες του εν λόγω μέτρου, το οποίο στην πράξη προκάλεσε περισσότερο συνωστισμό σε συγκεκριμένες ώρες. Αν τελικά αποφασιστεί η άρση της απαγόρευσης, θα πρόκειται για μια ομολογία επί της ουσίας της αποτυχίας του μέτρου. Δεν αποκλείεται ωστόσο και η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, με την έξοδο από το σπίτι να επιτρέπεται από τις 05:00 μέχρι τις 21:00 μόνο για επίσκεψη σε γιατρό, φαρμακείο, νοσοκομείο, σούπερ μάρκετ και άθληση, αλλά μόνο κοντά στο σπίτι και μόνο με τα πόδια.