Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για την απόφασή της να υπογράψει μία σκληρή συμφωνία και να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη, αλλά και τη στήριξη στις μεταρρυθμίσεις που η χώρα καλείται να κάνει, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων.

Ads

Ο Ολάντ τόνισε ότι η Ελλάδα έδωσε μαθήματα δημοκρατίας κατά το 7μηνο των σκληρών διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη καλείται να αποδείξει την αλληλεγγύη της, τηρώντας τις δεσμεύσεις της για το χρέος και αφήνοντας τα ρήγματα πίσω με σκοπό να δώσει ξανά την ελπίδα στους λαούς. Εξέφρασε επίσης την εμπιστοσύνη του στην ελληνική οικονομία, γεγονός που απέδειξε, όπως είπε, έμπρακτα φέρνοντας μαζί του Γάλλους επιχειρηματίες.

Διαβάστε επίσης:

Ολόκληρη η ομιλία Ολάντ στη Βουλή:

Μαθήματα Δημοκρατίας

Από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι ο αγώνας για την Δημοκρατία είναι διαρκής, εξάροντας την Ελλάδα για τους ιστορικούς αγώνες που έδωσε προς αυτή την κατεύθυνση και τονίζοντας ότι η Γαλλία υπήρξε συνοδοιπόρος σε αυτούς.

Ads

«Μας δώσατε μαθήματα Δημοκρατίας τους τελευταίους μήνες, διεκδικώντας την αξιοπρέπειά σας. Η Δημοκρατία στηρίζεται στην ευφυΐα ενός λαού να κάνει τη σωστή επιλογή κι όχι στον φόβο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο ελληνικός λαός πήρε τον λόγο 3 φορές και η Ευρώπη σας κοιτούσε, γιατί ήταν ένας λόγος που καθόριζε όχι μόνο τη δική σας τύχη αλλά και ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου, σημείωσε. «Έναντι διχαστικών δυνάμεων που οδηγούσαν προς τη διάσπαση πιστέψατε την ευρωπαϊκή ιδέα», τόνισε ο Ολάντ, αναφέροντας ότι η Ελλάδα στήριξε μία συμβιβαστική λύση προστατεύοντας την Ευρώπη από την αποσταθεροποίηση, και την ίδια τη χώρα από την κερδοσκοπία.

Αλληλεγγύη κι όχι συμπόνια σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα

«Θα ήθελα να εκφράσω την υποστήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα, που εδώ και έξι χρόνια περνάει μία βαθιά κρίση σε όλους τους τομείς. Δεν σας εκφράζω συμπόνια, γιατί καλώς δεν την θέλετε, αλλά στήριξη», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Ξέρω ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείστε να υλοποιήσετε είναι πολύ σκληρές, όλα αυτά όμως είναι απαραίτητα για την εγγύηση του μέλλοντος των Ελλήνων και της ελληνικής οικονομίας», είπε στη συνέχεια.

«Η νύχτα κατά την οποία έκλεισε η συμφωνία σημάδεψε την Ευρώπη. Ήταν μία νύχτα που το ερώτημα ήταν αν έχουμε μία κοινή τύχη ως Ευρώπη», είπε. Ενθυμούμενος την 12η Ιουλίου, είπε ότι όταν έφτασε στη Σύνοδο Κορυφής δεν ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα, και το πρωί ενώ δεν βρισκόταν λύση ένιωσε την ανησυχία των συναδέλφων του. «Θα ήθελα να χαιρετήσω την στάση του Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίξει το δίκαιο για τη χώρα του και για την Ευρώπη», συνέχισε.

Αναφορικά με την επομένη της συμφωνίας ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι χρειάζεται η αλληλεγγύη της Ευρώπης, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και βεβαίως η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.  Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες εκτίμησε και επανέλαβε ότι η Γαλλία θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων της, τόσο γιατί αυτή ήταν η επιλογή της Ευρώπης όσο και γιατί τις δύο χώρες δένει ένας ιδιαίτερος ιστορικός δεσμός.

Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ζήτησε «να μην αμφισβητηθούν θεμελιώδη δικαιώματα των ελλήνων πολιτών όπως το δικαίωμα για μια στέγη και αναφέρομαι στις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας».

Η Ευρώπη δεν είναι ένα κοινό νόμισμα αλλά ένα κοινό σύστημα αξιών, υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας πως πρέπει να της δώσουμε την έννοια της αλληλεγγύης που πρεσβεύει και να την καταστήσουμε πολιτικά πιο δυνατή.

Εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία

Αναφορικά με τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, υπενθύμισε ότι η Γαλλία είναι ο 4ος επενδυτής στη χώρα με 120 επιχείρησες και 12.000 εργαζόμενους σε αυτές. «Ήρθα εδώ με μία αντιπροσωπεία επιχειρηματιών γιατί ήθελα να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ελλάδας», τόνισε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στην πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας τονίζοντας ότι θα ανοίξει τις πόρτες της για την υποδοχή Ελλήνων φοιτητών, ενώ επανέλαβε ότι θα παρέχει τεχνογνωσία και βοήθεια στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, της αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης, στο προσφυγικό και στο Κυπριακό.

Η Ευρώπη δεν υπάρχει χωρίς αλληλεγγύη και κοινές αξίες, τόνισε ο Ολάντ, αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται η Ελλάδα της κρίσης από τα προσφυγικά ρεύματα που δέχεται. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες μπροστά σε αυτή την κρίση», είπε ο Φρανσουά Ολάντ επικρίνοντας όσους δεν έδειξαν αλληλεγγύη για το θέμα στην Ελλάδα, όταν εκείνη το ζητούσε εδώ και καιρό.

Να αναγεννηθούμε μέσα από τα ρήγματά μας

«Η οικονομική και κοινωνική κρίση οδήγησε σε ρήγματα και είναι ώρα να τα κρίνουμε. Πρέπει να υπάρξουν νέα αναπτυξιακά μέτρα με τους νέους στο επίκεντρο. Οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μία πορεία προς τα εμπρός που δεν θα ανακοπεί ξανά. Πέραν από την οικονομική ισχύ ή αδυναμία κάποιας χώρας, πρέπει να προτάξουμε ένα μήνυμα που θα δώσει ελπίδα στους λαούς»., ήταν το μήνυμα που έστειλε καταληκτικά.

«Ήρθα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, την αλληλεγγύη μου και τη στήριξή μου στην επιλογή που κάνατε. Από εδώ, το λίκνο της Δημοκρατίας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα», κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.