«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει αρένα κατασχέσεων». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους δανειστές, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας είχε και την υποστήριξη του Γάλλου προέδρου, ο οποίος συμφώνησε πως υπάρχει πρόβλημα και ζήτησε το θέμα να συζητηθεί πλέον σε επίπεδο Eurogroup.

Ads

Τα κόκκινα δάνεια και το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στην τελική φάση της αξιολόγησης. Η στήριξη του Γάλλου προέδρου παρείχε ένα ισχυρό όπλο στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας για το οποίο όπως φαίνεται θα υπάρξει πολιτική λύση. «Δεν υπάρχει συμφωνία για τους πλειστηριασμούς», επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, κάνοντας λόγο για «το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις». Σημειώνεται πως το θέμα των κόκκινων δανείων είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Διαβάστε επίσης: Χωρίς συμφωνία για τους πλειστηριασμούς φεύγει η τρόικα

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη επεσήμανε πως «ο νόμος  3869/2010, που διανύει πλέον τον πέμπτο χρόνο εφαρμογής του, ακόμα και μετά τις τροποποιήσεις του, λειτουργεί ως καταφύγιο  για χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά να προσαρμόσουν τα χρέη τους στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής». 

Ads

H κ. Κατσέλη, που ως Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το 2010 είχε εισηγηθεί στη Βουλή τη ψήφιση του νόμου 3869/2010, σημείωσε ότι ο νόμος αυτός δεν σχεδιάσθηκε αποκλειστικά  για την περίοδο κατά την οποία η  χώρα μας θα  βρίσκεται σε οικονομική κρίση, καθώς σχεδόν κάθε ευνομούμενη χώρα, στην οποία έχει απελευθερωθεί η τραπεζική πίστη, διαθέτει νομοθεσία ρύθμισης των χρεών προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι δυσμενείς καταστάσεις στις οποίες περιέρχονται οφειλέτες που για διάφορους λόγους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι στη Γερμανία, που δεν αντιμετωπίζει  τη δική μας οικονομική κρίση, την τελευταία πενταετία έχουν κατατεθεί περίπου 640.000 αιτήσεις (125.000 το χρόνο), τονίζοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη και τις πληθυσμιακές αναλογίες μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας δεν μπορεί να μιλήσει για κατάχρηση της εφαρμογής του Ν. 3869/10.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του έκανε λόγο για κάποιους που εγείροντας διάφορα ζητήματα και παράλογες απαιτήσεις, προσπαθούν υποδαυλίζοντας την ένταση και θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας και κατ’ επέκταση την επιτυχία του προγράμματος να επαναφέρουν στο τραπέζι σενάρια Grexit. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα προφανώς και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αλλά «υπέγραψε συμφωνία […] δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής».

«Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνούν πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και υπό αυτή την έννοια είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Πρέπει λοιπόν κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μονάχα την Ελλάδα, αλλά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη».

«Είναι άλλο πράγμα αυτό, από το να πιστεύουν κάποιοι ότι είμαστε ένας κατάδικος που θα πρέπει να πληρώσει μια ποινή. Είμαστε ισότιμοι εταίροι. Θέματα που δεν έχουν κλείσει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης πρέπει να συζητηθούν. Η μετατροπή της Ελλάδας σε μια αρένα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλη την Ευρώπη», τόνισε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσιπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στήριξη στο θέμα παρείχε και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος απαντώντας στην ίδια ερώτηση σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ανέφερε: «Υπάρχει πρόβλημα με τα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να το συζητήσουν».

«Πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα για μια στέγη», τόνισε λίγες ώρες αργότερα κατά την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε επίσης τη διαφορά της τήρησης των υποχρεώσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας και του θέματος των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. «Η Ελλάδα δεν το αμφισβητεί (σσ ότι πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της). Αυτό που ζητά και το κατανοώ είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία. Αυτό που ανησυχεί πολλούς Έλληνες είναι τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.