Την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει τώρα πλαφόν στην τιμή για το τεστ του κορονοϊού σχολίασε η Αθηνά Λινού, κάνοντας παράλληλα λόγο για ανακρίβεια σε ό,τι έχει να κάνει με τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων λόγω της αδυναμίας ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού να ανταπεξέλθει οικονομικά σε αυτό. Επίσης μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις περί ελλιπών στοιχείων από τον ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα μια πλασματική επιδημιολογική εικόνα, δήλωσε πως θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας για τη διερεύνηση του θέματος. 

Ads

«Στα τεστ κορονοϊού προστέθηκε μία ανισότητα. Μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα. Το ίδιο συνεχίζεται και αυτήν τη στιγμή. Επίσης, υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά τα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή δεν είχαν προβλήματα στα ένα ή δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία. Δεν έχουν υπάρξει μελέτες που να είναι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Ντρέπομαι που το λέω», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια επιδημιολογίας μιλώντας στον Ant1.

Διαβάστε επίσης: Αθηνά Λινού στο Τvxs.gr: Εντελώς απαραίτητη η συνταγογράφηση των τεστ

Σε άλλη συνέντευξή της, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», η κ. Λινού μίλησε και για τις αποκαλύψεις περί ύπαρξης διπλής βάσης επιδημιολογικών δεδομένων και πλασματικών στοιχείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελλιπή εικόνα για την κατάσταση στη χώρα. Όπως είπε δεν την εκπλήσσουν τέτοιες αποκαλύψεις καθώς στη χώρα μας μπορεί ο καθένας να κρατάει στοιχεία για τον εαυτό του και κάλεσε σε παρέμβαση όχι μόνο του εισαγγελέα για διερεύνηση του θέματος αλλά και σε παρέμβαση των επιτροπών δεοντολογίας, ώστε με διαφάνεια να μπορούν όλοι οι επιστήμονες να έχουνε πρόσβαση στα στοιχεία και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ads

Για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εν όψει και των εορτών, η Αθηνά Λινού είναι απόλυτη για το άνοιγμα της αγοράς η οποία θα πρέπει να παραμείνει κλειστή όπως είπε, όπως και η εστίαση, αλλά σαφώς με ενίσχυση και στήριξη των επαγγελματιών που πλήττονται  καθώς και των εργαζομένων. Σε επίπεδο πολιτών θα πρέπει να στηριχθεί το εξ αποστάσεως εμπόριο, ενώ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, λέει η κ. Λινού, θα πρέπει να το περιορίσουμε στην «πυρηνική οικογένεια μόνο», κάθε οικογένεια δηλαδή θα πρέπει να αποφασίσει να φιλοξενήσει ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, «τον παππού και την γιαγιά».

Η συνέντευξή της στον Ant1

Η συνέντευξή της στο «Κόκκινο»