Στις 30 Σεπτεμβρίου ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωνε ότι «η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της, εδώ στην Αθήνα φαίνεται δεν το πήραμε. Η Θεσσαλονίκη πάει καλά, η Αθήνα δεν πάει». Δεκαπέντε ημέρες αργότερα η Θεσσαλονίκη από τα μονοψήφια ημερήσια κρούσματα είχε φθάσει στα τριψήφια κι έως τις 26 Οκτωβρίου, και την περίφημη πια γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου δεν την έσωζε ούτε το καθολικό lockdown.
Το ερώτημα από χθες είναι εάν ο καθηγητής Τσιόδρας, οι υπόλοιποι επιδημιολόγοι και σύσσωμη η κυβέρνηση παραπλανήθηκαν από τα “greek statistics” του ΕΟΔΥ ή απλώς ολιγώρησαν – ή ενδεχομένως και τα δύο.
Οι αποκαλύψεις δύο εφημερίδων, του Βήματος και της Δημοκρατίας, για διπλά αρχεία καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ και για ενημέρωση της επιτροπής των επιδημιολόγων είτε με πλασματικά, είτε με ετεροχρονισμένα στοιχεία για τη διασπορά της πανδημίας, ανοίγουν σοβαρό διπλό ζήτημα – αφενός υγειονομικό και επιστημονικό και αφετέρου πολιτικό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν διέψευσε μόνον τις δύο εφημερίδες, τις κατήγγειλε και για διασπορά fake news που την ώρα της μάχης «βλάπτουν την κοινή προσπάθεια». Εάν ισχύει αυτό και το BHMA διασπείρει ψευδείς ειδήσεις , ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ίσως θα πρέπει να καταγγείλει για fake news και τον εκπρόσωπο της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη.
Διότι ο κ. Μαγιορκίνης, στις 13 Οκτωβρίου, δήλωνε σχεδόν το ίδιο με αυτό που έγραψαν το Βήμα και η Δημοκρατία: Αναγνώριζε ότι πλήρης καταγραφή των κρουσμάτων υπάρχει μόνον στα τεστ που βγαίνουν θετικά στα δημόσια νοσοκομεία, είχε πει ότι υπολογίζεται πως στην ημερήσια αναφορά του ΕΟΔΥ καταγράφεται μόνον το 1/3 των τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, και είχε δηλώσει ευθέως πως «υπάρχουν δύο βάσεις δεδομένων. Η μία δεν συμπεριλαμβάνει τα ιδιωτικά, που δηλώνουν τα κρούσματα αλλού…».
Και η καθηγήτρια Αθηνά Λινού –μη μέλος της επιτροπής εκείνη- είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για έλλειμμα αξιόπιστων δεδομένων ως προς την πραγματική διασπορά του κορονοϊού: «Τρανταχτό παράδειγμα λόγω της έλλειψης συστηματικών τεστ είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης», έλεγε στις 4 Νοεμβρίου,, «όπου πιστέψαμε ότι είχαμε ελάχιστα κρούσματα. Και μέσα σε 15 ημέρες δημιουργήθηκε αυτή η τεράστια κρίση γιατί στην πραγματικότητα τα κρούσματα ήταν πολύ περισσότερα αλλά δεν τα ξέραμε”.
Γιατροί και επιδημιολόγοι επίσης βλέπουν και δείχνουν εξόφθαλμα κενά και αντιφάσεις στα στοιχεία του ΕΟΔΥ: Εξαρση θετικότητας σε περιοχές με προηγούμενο χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου και, δη, εν μέσω lockdown (τέτοια περίπτωση, όπως λένε, ήταν η Μαγνησία), υψηλούς δείκτες θνητότητας σε σχέση με τους νοσούντες, και αναντιστοιχία μεταξύ κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τις τελευταίες ημέρες για παράδειγμα, με 1.200 έως 1.500 κρούσματα οι εισαγωγές ασθενών covid κινούντο στις 350 με 400 ημερησίως, από 450 με 500που ήταν κατά τις ημέρες με 2.500 και 3.000 κρούσματα – σε αναλογική βάση, δηλαδή, το ποσοστό εισαγωγών σε σχέση με τους νοσούντες έχει αυξηθεί αντί να μειωθεί.
Σε πολιτικό επίπεδο, η υπόθεση ανεβάζει τη θερμότητα και «μυρίζει» ενδοκυβερνητικό blame game. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση εισαγγελέα, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι το Κίνημα Αλλαγής καταγγέλλει ευθέως το Μαξίμου ως υπεύθυνο των διαρροών – καταγγέλλει ότι το Μαξίμου «δείχνει τον ΕΟΔΥ, και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας» γιατί «τα έκαναν θάλασσα και τώρα ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα».
Στην «ερμηνεία ΚΙΝΑΛ» συμφωνούν ουκ ολίγοι και εντός ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας θα μπορούσε να είναι, όπως λένε, μια πολύ βολική – και όχι αθώα – «Ιφιγένεια», και ο Βασίλης Κικίλιας βρίσκεται ήδη, εδώ και καιρό, στο επίκεντρο του εσωτερικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Δεν τα πάει καλά με το Μαξίμου, αποδίδει σταθερά καλύτερα στο παιχνίδι της προσωπικής προβολής απ’ όσο στο υπουργικό του έργο και, εσχάτως, με τις δημόσιες παρεμβάσεις του κάνει ό,τι μπορεί για να καταστήσει εαυτόν εύκολο πολιτικό στόχο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >