«Μέρες Φεβρουαρίου» θυμίζει η μαζική μετακίνηση αστυνομικών δυνάμεων προς την Μυτιλήνη, την ώρα που χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες που έχουν μείνει στο δρόμο μετά τις καταστροφικές φωτιές στη Μόρια σχηματίζουν ουρές για να πάρουν φαγητό και νερό.

Ads

Πολλές κλούβες των ΜΑΤ καθώς επίσης και δυο οχήματα ρίψης νερου κατέφθασαν το πρωί της Παρασκευής στη Λέσβο.

Ουρές χιλομέτρων για λίγο φαγητό κι ένα μπουκάλι νερό

Την ίδια στιγμή, τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι για ένα ακόμη βράδυ κοιμήθηκαν στην άκρη των δρόμων που φεύγουν από τον καταυλισμό, ενώ σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί, χωρίς τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Ads

Διαβάστε επίσης: Στήνουν πρόχειρο καταυλισμό πίσω από το πεδίο βολής στο Καρά Τεπέ

Με την υγρασία να δημιουργεί χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα και υψηλές την ημέρα στο νησί της Λέσβου, οι ήδη τραγικές συνθήκες διαβίωσης έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο για τους αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του News247, από το πρωί της Πέμπτης, σε όσα σημεία έσπευδαν φορτηγά για να μοιράσουν νερό και φαγητό στους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους, δημιουργούνταν τεράστιες ουρές αναμονής. Ηλικιωμένοι, νεότεροι, οικογένειες με βρέφη περιμένουν τις διανομές εξαντλημένοι κάτω από τον ήλιο.

image

image

image

Πολύ μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και με όσους από τους 13.000 ανθρώπους αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα υγείας ή τους προκλήθηκαν τέτοια από τις πυρκαγιές.

Το πρωί της Πέμπτης, το κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εμποδίστηκε από κατοίκους που είχαν στήσει για μια ακόμη φορά μπλόκο στην είσοδο της Μόριας και δεν κατάφερε να πλησιάσει στο σημείο που βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.

image

image

Αργότερα, εντός της ημέρας, όταν μικρή ομάδα της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης προσέγγισε τελικά τον χώρο του ιατρείου που βρίσκεται απέναντι από τη Μόρια, μπόρεσε να εξετάσει αρκετούς ανθρώπους που έχριζαν ιατρικής περίθαλψης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός βρέφους λίγων μηνών, το οποίο είχε εισπνεύσει καπνό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην αναπνοή.

Οι γιατροί παράλληλα, προσπαθούν να εντοπίσουν τους ασθενείς που παρακολουθούσαν το προηγούμενο διάστημα και οι οποίοι έχουν χάσει τα φάρμακά τους. Αντίστοιχα, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με ψυχικά ασθενείς που πρέπει να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Τζανακόπουλος: Υπάρχουν ένοχοι και πολιτικοί υπεύθυνοι

Την ίδια στιγμή, στη Λέσβο μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος,  συνοδευόμενος από κλιμάκιο του κόμματο,  κι επισκέφθηκε τους δρόμους του Καρά Τεπέ με τους χιλιάδες άστεγους πρόσφυγες.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του τόνισε: “Η κατάσταση που αντικρίσαμε πριν από λίγη ώρα εδώ στους δρόμους της Μυτιλήνης είναι στην κυριολεξία δραματική. Πρόκειται για μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που αφορά τόσο τους πολίτες της Μυτιλήνης όσο και τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στο κέντρο της Μόριας.

Η κατάσταση αυτή έχει ενόχους και πολιτικούς υπευθύνους. Πρόκειται για τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ που ως αντιπολίτευση επέλεξε να τροφοδοτήσει και να καλλιεργήσει ένα αδιανόητο αντιπροσφυγικό και αντιμεταναστευτικό μένος και να επενδύσει σε ακραίες πολιτικές δυνάμεις και ως κυβέρνηση οδήγησε τα πράγματα στην κυριολεξία εκτός ελέγχου με την επιλογή της να σταματήσει τη διαδικασία αποσυμφόρησης που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούσε με γοργούς ρυθμούς.

Να θυμίσω ότι τον Ιούνιο του 2019 η Μόρια είχε περίπου 5500 ανθρώπους που φιλοξενούνταν εκεί, κανείς δε λέει ότι η κατάσταση ήταν εύκολη τότε, όμως με την επιλογή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη να σταματήσει η διαδικασία της αποσυμφόρησης για να μην ανοίξει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μέτωπο με τους ακροδεξιούς πυρήνες, οι οποίοι έχουν βρει στέγη στη χώρα, καταδίκασε ένα ολόκληρο νησί, τους πολίτες του, τους κατοίκους του, αλλά και τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην απόλυτη ανθρωπιστική καταστροφή.
Αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί χωρίς στέγη, χωρίς φαγητό, και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ιδιαίτερα δε, με δεδομένο ότι μεταξύ αυτών των ανθρώπων υπάρχουν και φορείς του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να συνέλθει και να δώσει αποτελεσματικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, που με απίστευτη ανικανότητα έχει αφήσει να γιγαντωθούν τις δύο τελευταίες μέρες. Πρέπει να φροντίσει να βρεθεί στέγη, φαγητό και υγειονομική περίθαλψη για αυτούς τους ανθρώπους. Αν δεν προχωρήσει άμεσα σε μια σοβαρή διαχείριση αυτής της τεράστιας κρίσης οι ευθύνες θα βαραίνουν αποκλειστικά την ίδια και ιδιαιτέρως και ειδικώς τον κ. Μητσοτάκη.”

image

image

image