Την εκκένωση δυο πολυκατοικιών στη Λάρισα ζήτησε μετά την πλημμύρα η πολεοδομία για λόγους στατικότητας, ενώ νωρίτερα καθηγητής του ΕΜΠ είχε κρούσει το «καμπανάκι» για τη στατικότητα πολλών κτιρίων στη Θεσσαλία..

Ads

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι πολυκατοικίες βρίσκονται στην οδό Γουλιανού στη συνοικία Αμπελοκήπων στη Λάρισα.

Τις προηγούμενες ημέρες το οικόπεδο που βρίσκεται ανάμεσα στις δύο πολυκατοικίες είχε δεχτεί πολλά νερά από τη βροχή έγινε απάντληση τους με αποτέλεσμα χώματα από τα θεμέλια των δύο πολυκατοικιών να υποχωρήσουν και να προκαλέσουν μεγάλη ησυχία στους κατοίκους που κάλεσαν τις αρμόδιες αρχές.

Διατάχθηκε η εκκένωση από την πλευρά της πολεοδομίας, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ωστόσο οι ένοικοι κάλεσαν πολιτικό μηχανικό ο οποίος έλεγξε την στατικότητα των πολυκατοικιών προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει.

Ads

Οι περισσότεροι από τους ενοίκους πάντως είπαν ότι συνεχίζουν να παραμένουν στα διαμερίσματα τους άλλωστε οι ίδιοι λένε ότι δεν έχουν που να πάνε και όσο βλέπουν ότι δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα δεν φεύγουν από τα σπίτια τους.

«Καμπανάκι» για την στατικότητα των κτηρίων

Νωρίτερα, καμπανάκι κινδύνου για τη στατικότητα των κτηρίων στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες, μετά τη σφοδρή κακοκαιρία Daniel, έκρουσε ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.

«Υπάρχει το φαινόμενο υποσκαφής των θεμελίων, δηλαδή όταν έχει φύγει το έδαφος κάτω από τα θεμέλια. Όμως υπάρχει περίπτωση να είναι σε ορισμένες περιοχές που μπορεί να εκδηλωθεί μία καθίζηση στο μέλλον χωρίς άλλη αιτία. Θέλει προσοχή, είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολα διαγνώσιμο» ανέφερε αρχικά στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Για το αποτέλεσμα ευθύνονται πολλά, μπορεί να είναι οι κακοτεχνίες, να μην ελήφθησαν υπόψη όλα τα περιβαλλοντικά στοιχεία, κατασκευαστικά προβλήματα» είπε για τις καταστροφές.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι πολλά κτίρια στην περιοχή «έχουν φτιαχτεί με σημαντικό ποσοστού αργίλου» ως συνδετικό κρίκο των τοίχων, καθώς το υλικό αυτή ήταν σε αφθονία.

«Ξέρουμε όλοι αυτό (σ.σ. ο άργιλος) είναι πολύ καλό συνδετικό, αποδίδει και στον σεισμό όταν είναι ξερό και δεν έχει υποστεί υγρασία. Μόλις βραχεί από καλό συνδετικό με αντοχή γίνεται ολισθηρό χάνει την αντοχή του και δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στο κτίριο. Χάνει την αντοχή του. Μετά από καιρό θα αναδειχθούν πολλά προβλήματα στατικότητας. Για να συγκρατήσουμε τον κόσμο και να μην φύγει καλό είναι να μεταφερθούν σε γειτονικές όμορφες περιοχές. Για να μην φύγει ο κόσμος καλό είναι να μεταφερθούν σε γειτονικές περιοχές […] Να μετατρέψουμε την καταστροφή σε ευκαιρία» ανέφερε.