Ερωτήματα προκαλεί η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου σχετικά με τη συνάντησή του πριν λίγες ημέρες με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Λάουρα Κιόβεσι, την ώρα που ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαπολύει επίθεση εναντίον της, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη επέμβαση», πέραν του θεσμικού της ρόλου.

Ads

Ειδικότερα, οι Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, εκπρόσωποι Τύπου του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, ανέφεραν στις 15 Μαρτίου πως η Ευρωπαία Εισαγγελέας πραγματοποίησε «κατόπιν αιτήματός της εθιμοτυπική επίσκεψη» στον Άρειο Πάγο και συναντήθηκε με την πρόεδρο και την εισαγγελέα του.

«Κατά τη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε εκατέρωθεν η πρόθεση για στενή και αρμονική συνεργασία των εισαγγελικών λειτουργών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας της χώρας μας, οπωσδήποτε, μέσα στα θεσμικά πλαίσια, που καθορίζονται από τον κανονισμό Ε.Ε. 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε.» αναφέρουν επίσης, σε μια προσπάθεια να της υποδείξουν τις αρμοδιότητές της.

Παράλληλα, σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως «όσον αφορά την παρέμβαση της ευρωπαίας εισαγγελέως, που είπε να αλλάξει το Σύνταγμα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ την επέμβασή της παντελώς απαράδεκτη, πέραν παντός ορίου θεσμικού ρόλου που έχει».

Ads

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε: «Εγώ δηλαδή δεν σας κρύβω ότι αν υπάρχει διαδικασία, ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της, θα πρέπει το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε και ελπίζω να υπάρχουν θεσμοί στις Βρυξέλλες να την τιμωρήσουν γι’ αυτό. Στις Βρυξέλλες, τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη και δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες για να μας πουν τι θα κάνουμε στη χώρα μας».

«Έχει θεσμικό ρόλο και μίλησε με ιταμό ύφος σε μία ανεξάρτητη κυρίαρχη Δημοκρατία. Ήταν παντελώς απαράδεκτη και απορώ πως ο κόσμος δε βλέπει πόσο απαράδεκτο είναι, ένας άνθρωπος που έχει αξίωμα δημόσιο να παρεμβαίνει με αυτό τον τρόπο σε ένα κυρίαρχο κράτος» επέμεινε.

 

«Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια»

Υπενθυμίζεται πως κατά την παρουσία της στη χώρα μας, η Λάουρα Κιόβεσι, έκανε λόγο για παρεμπόδιση του έργου της, ενώ τόνισε πως εάν η σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί, «δεν θα είχε συμβεί».

«Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν. Δεν είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε αυτό. Δεν είμαστε οι νομοθέτες», είχε πει η Εισαγγελές Κοβέσι μιλώντας στο Star.

Στη συνέχεια, η ίδια είπε για τη σύμβαση 717: «Αν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως έπρεπε, αυτό δεν θα είχε συμβεί», αναφερόμενη στο δυστύχημα.

«Αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη. Τον Δεκέμβριο καλέσαμε 23 δημόσιους λειτουργούς επ’ αυτής της υπόθεσης. Ερευνούμε μόνο τα κομμάτια που συνδέονται με το πώς αξιοποιήθηκαν τα ευρωπαικά χρήματα σ’ αυτά τα projects».

Η Λάουρα Κοβέσι ρωτήθηκε και για το ψήφισμα της κ. Καρυστιανού, που στο διαδίκτυο συγκεντρώνει πάνω από 1.300.000 υπογραφές από ανθρώπους που επιθυμούν την άρση ασυλίας υπουργών στην Ελλάδα. «Υπόσχομαι στους συγγενείς ότι θα κάνω τα πάντα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

«Ειλικρινά τους ενθαρρύνω να μην τα παρατήσουν μέχρι να δικαιωθούν. Να μην τα παρατήσουν από το να βρουν την αλήθεια. Δεν έχω λόγια για να τους πω γιατί δεν βρέθηκα στη θέση τους. Αλλά ως Εισαγγελέας, τους υπόσχομαι ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας. Η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Δεν υπάρχουν λόγια… Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτήν την τραγωδία. Αυτό το δράμα».