Δεν έθεσα κανέναν όρο, τόνισε ο Λουκάς Παπαδήμος στην πρώτη του δήλωση μετά την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η ενότητα για να αντιμετωπίσει η χώρα καλύτερα την κρίση. Η νέα κυβέρνηση, που προέκυψε μετά από εφιαλτικές διαβουλεύσεις 5 ημερών, θα ορκιστεί την Παρασκευή στις 14:00. Για τη σύνθεσή της, μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι η ΝΔ έχει προτείνει τους κ.κ. Δήμα, Μουρμούρα, Αρβανιτόπουλο και Αβραμόπουλο. Πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι οι εκλογές θα γίνουν άμεσα, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε «δικαιωμένος» μετά την επιλογή Παπαδήμου.
 

Ads

To tvxs.gr παρακολούθησε με συνεχή ενημέρωση τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Αναλυτικά το σίριαλ των διαβουλεύσεων των τελευταίων 5 ημερών εδώ και εδώ.

 

Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι η απάντηση που έδωσαν ΠαΣοΚ, ΝΔ και Λα.Ο.Σ. στο θρίλερ των τελευταίων 5ημερών, που σημαδεύτηκε από μια άνευ προηγουμένου σεναριολογία και αναποφασιστικότητα εκ μέρους των πολιτικών ηγεσιών. Μετά τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, και αφού είχε προηγηθεί το χθεσινό φιάσκο που ακύρωσε τη λύση Πετσάλνικου, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις ΚΟ των κομμάτων, ανακοινώθηκε ότι δόθηκε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο.

Ads

 
Στη δήλωσή του κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Λουκάς Παπαδήμος απηύθυνε έκκληση για ενότητα, συνεννόηση και σύνεση προκειμένου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα να επιλυθούν ταχύτερα, με μικρότερο κόστος και αποτελεσματικότερα. Ο κ. Παπαδήμος παραδέχτηκε ότι η πορεία δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εφόσον είμαστε ενωμένοι και συνεργαστούμε συστηματικά και στενά.
 
Ο κ. Παπαδήμος εξήγησε ότι αποδέχτηκε την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας επειδή πιστεύει ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ανόρθωση της οικονομίας. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία», επισήμανε.
 
«Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι μεγαλύτερη», σημείωσε και πρόσθεσε: «δεν είμαι πολιτικός αλλά έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής μου ζωής στην άσκηση οικονομικής πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας, είναι συντελεστής οικονομικής ευημερίας, καθώς και ότι θα διευκολύνει την ανάπτυξη.

Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό. Υπενθυμίζεται ότι αργά χθες το βράδυ, πληροφορίες ανέφεραν πως ο κ.Παπαδήμος ζήτησε, προκειμένου να αποδεχτεί την πρωθυπουργία:
 
– Να υπογράψουν τα δύο μεγάλα κόμματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου
– Να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας
– Να δοθεί πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, πέραν της 19ης Φεβρουαρίου που συζητείται ως πιθανή ημερομηνία των εκλογών
 
Ο ίδιος δεν θέτει ζήτημα επιλογής του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης.

Για το χρόνο των εκλογών ο Λουκάς Παπαδήμος διευκρίνισε ότι δεν είχε προσδιοριστεί ακριβής χρόνος, ώστοσο ανέφερε ότι η 19η Φεβρουαρίου σημείο αναφοράς.

Σε δήλωση που έκανε αργότερα, προσερχόμενος στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε πως ισχύει η συμφωνία που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Πρόσθεσε, ότιθα γίνουν εκλογές άμεσα.

Ικανοποιημένο για την εξέλιξη δήλωσε το Λα.Ο.Σ., ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης, διευκρίνισε ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν θα μετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Εκτίμησε ακόμη ότι η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό που μπορεί να την εκπροσωπήσει επάξια στην Ευρώπη.

Ο κ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στην τηλεοπτική του εκπομπή, πρόσθεσε ότι τη λύση Παπαδήμου την είχε προτάξει εδώ και δυόμισι χρόνια, αφού, όπως είπε, από τις 20 Φεβρουαρίου του 2009, είχε πει στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να προχωρήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον κ. Παπαδήμο. «Πέρασαν τρία χρόνια για να δικαιωθεί η θέση μας. Φαντάζεστε εάν αυτό που γίνεται σήμερα, γινόταν τότε;», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.
 
Νωρίτερα, η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκε, υπό τον Κάρολο Παπούλια, επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών της 6ης Νοεμβρίου. Έργο της νέας κυβέρνησης, όπως αναφέρεται, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.