Τους κ.κ. Σταύρο Δήμα, Γιάννη Μουρμούρα, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Δημήτρη Αβραμόπουλο, που θα παραιτηθεί από βουλευτής, πρότεινε η ΝΔ για την συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση. Ο Σταύρος Δήμας αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρουν συγκλίνουσες πληροφορίες. Την τελική απόφαση, πάντως, θα έχει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η πρώτη σύσκεψη εκπροσώπων των ΠαΣοΚ, ΝΔ και Λα.Ο.Σ., υπό την προεδρία του κ. Παπαδήμου, με αντικείμενο τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την Παρασκευή στις 14:00.

Ads

 
Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ, η ΝΔ προτείνει τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος, κ.κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και Σταύρο Δήμα, καθώς και τους καθηγητές κ.κ. Γιάννη Μουρμούρα και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, πρόσωπα πολύ κοντινά στον Αντώνη Σαμαρά, να ενταχθούν στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Αβραμόπουλος θα παραιτηθεί της κοινοβουλευτικής έδρας του. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σταύρος Δήμας αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης.

Την τελική απόφαση θα έχει ο Λουκάς Παπαδήμος. Τα ονόματα αυτά κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και στη συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους του ΠαΣοΚ και του Λα.Ο.Σ. σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ΝΔ διευκρινίζει ότι πρόκειται για προτάσεις και όχι για διαπραγμάτευση, ότι αποσκοπεί να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση και όχι να αποκομίσει κομματικά οφέλη. Προσθέτει ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα υπουργεία, ούτε το αν η κυβέρνηση θα έχει θέσεις αντιπροέδρων, θέματα που θα αποφασίσει ο επόμενος πρωθυπουργός.
 
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι «με την συμμετοχή μας ανατρέπουμε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου και στηρίζουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μια μεταβατική κυβέρνηση με συγκεκριμένο στόχο να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και οδηγηθεί σε εκλογές».
 
Καθώς ο Αντώνης Σαμαράς είχε πει ότι μόνο μη κοινοβουλευτικά στελέχη θα μετέχουν στην μεταβατική κυβέρνηση, η ΝΔ αναφέρει ότι «ο κ. Αβραμόπουλος επέλεξε ο ίδιος να παραιτηθεί για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση».

Από την πλευρά του, το Λα.Ο.Σ. σε ανακοίνωση που εξέδωσε διευκρινίζει ότι, με αφορμή ονόματα στελεχών του κόμματος τα οποία ακουστήκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ως προτεινόμενα να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση υπό τον Λ. Παπαδήμο, «όταν θα υπάρξει ολοκλήρωση των επιμέρους θεμάτων, θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση. Μέχρι τότε ουδέν».

Ads

Η πρώτη σύσκεψη υπό τον Λουκά Παπαδήμο
 
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τη δομή της νέας κυβέρνησης. Η συνάντηση αυτή διήρκησε συνολικά 90 λεπτά και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ. Σκοπός της ήταν η κατάρτιση των φακέλων που θα παραδοθούν στο νέο πρωθυπουργό, σχετικά με τα θέματα που κλήθηκε να χειριστεί. Το ΠαΣοΚ εκπροσωπήθηκε από τον Νίκο Αθανασάκη, η ΝΔ από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Δημήτρη Σταμάτη και ο Λα.Ο.Σ. από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γιώργο Γεωργίου.

Ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αμέσως μετά τη σύσκεψη μίλησε για δημιουργική συνεργασία και σημαντική πρόοδο, η οποία επετεύχθη. «Η συνάντηση ήταν ουσιαστική», επισήμανε και τόνισε ότι «η ΝΔ θα συμμετέχει με μη κοινοβουλευτικά αλλά κορυφαία στελέχη της στη νέα κυβέρνηση».
 
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, πρέσβης επί τιμή Γιώργος Γεωργίου, μίλησε για ευχάριστη, αλλά και χρήσιμη συνάντηση και τόνισε ότι «ο ΛΑΟΣ θα συμμετέχει με αρκετά στελέχη στη νέα κυβέρνηση». Ερωτηθείς αν θα είναι δύο ή τρία, απάντησε: «Είναι αρκετά;».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία, στα οποία αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα γίνουν αλλαγές προσώπων στην ηγεσία τους είναι το Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης, το Προστασίας του Πολίτη, το Επικρατείας, στο οποίο ο οριζόμενος υπουργός ασκεί καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, και, ίσως, το Εθνικής Άμυνας.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει πως δεν θα υπάρξει μετακίνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το υπουργείο Οικονομικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης.
 
Αρκετοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα βρεθούν και πάλι σε κυβερνητικές θέσεις ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα παραμείνουν στα ίδια πόστα. Μεταξύ των ονομάτων είναι αυτά των κ.κ. Λοβέρδου, Ρέππα, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδη και Ραγκούση.