Η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στα κράτη – παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά κυρώσεις πρέπει να υπάρχουν και για το τραπεζικό σύστημα, στις περιπτώσεις που προωθεί ή ανέχεται πρακτικές φοροδιαφυγής και φορολογικών παραδείσων, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ads

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως αν ο μηχανισμός παρακολούθησης και κυρώσεων υπήρχε πριν από χρόνια, θα είχε αποτραπεί η κρίση στην Ελλάδα. Είπε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει πρόβλεψη στη Συνθήκη για αποβολή κράτους από την Ευρωζώνη, ενώ ερωτώμενος σχετικά εκτίμησε ότι ακόμη και αν γίνει αναθεώρηση, «είναι δύσκολο να προβλεφθεί κάτι τέτοιο καθώς θα υπήρχαν αντιδράσεις από πολλές χώρες».

Παράλληλα, ανέφερε πως η συζήτηση για το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης δεν μπήκε σε επιμέρους μέτρα, ούτε υιοθετήθηκαν τέτοια, όπως το αυτόματο πάγωμα των κοινοτικών πόρων που έχει εισηγηθεί η Κομισιόν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως το θέμα της ανάπτυξης είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Το να μιλήσουμε μόνο για λιτότητα, δεν θα δώσει τη λύση, ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει η Ευρώπη να βρει και τρόπους ανάπτυξης που θα δημιουργούν και δουλειές.

Ads

Όπως είπε, η λέξη «λιτότητα» θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη λέξη «ευθύνη». Ευθύνη που θα πρέπει να γίνει εμφανής στη διαχείριση των μακροοικονομικών μεγεθών, του χρέους και των ελλειμμάτων, στη στρατηγική ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και στη μετάβαση σε νέες υποδομές και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ακόμα, ζήτησε συνολική πολιτική και για τη στροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας στην «πράσινη» ανάπτυξη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, εισηγήθηκε, όπως είπε, να υιοθετήσει η ΕΕ τρία εργαλεία, τα οποία θα εξασφαλίσουν τους πόρους εκείνους ώστε η Ένωση, αλλά και τα κράτη-μέλη, να κινηθούν προς την πράσινη ανάπτυξη και επενδύσεις σε μεταφορές, ευρυζωνικά δίκτυα, νέες μορφές ενέργειας κ.λπ.: Τα λεγόμενα πράσινα ομόλογα, τον φόρο Τόμπιν (φόρος επί των συναλλαγών), και τον φόρο επί του CO2, ή των αερίων του θερμοκηπίου.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι είμαστε σε καλό δρόμο για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, υποφέρουμε αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας, έχουμε μειώσει τις δαπάνες ώστε ακόμη και η μείωση στα εσοδα να μην επηρεάζει την επίτευξη των στόχων μας, σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μονομερείς προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων και ανέφερε ως παράδειγμα την παρουσία του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα, το προσεχές διάστημα.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο κατά τον οποίο η χώρα θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών σημείωσε: «Εμείς θα θέλαμε το γρηγορότερο να μπορούμε να βγούμε στις αγορές … Τα θετικά σχόλια από πλευράς των εταίρων μας, αλλά και τις Επιτροπής (της ΕΕ) και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, νομίζω ότι είναι ένα ακόμη δείγμα αξιοπιστίας της Ελλάδας και προς της διεθνή κοινότητα».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός θα αξιολογήσει αν είχε πατριωτική συνείδηση σε μία περίοδο μεγάλης κρίσης. Τέλος, σχολιάζοντας και την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αναφέρεται στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «υπάρχει μία εθνική κρίση και όχι μία κρίση που εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα».

Αντιδράσεις

«Ο Πρωθυπουργός του Μνημονίου, αντί να υβρίζει την αντιπολίτευση, εντός και εκτός Ελλάδος, οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του για τους καταστροφικούς χειρισμούς του, που οδήγησαν την Ελλάδα στην Τριμερή Επιτήρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Η κυβέρνηση και οι συνεταίροι της επιχειρούν να ποτίσουν με ισχυρές δόσεις υπνωτικού το λαό για την πολιτική τους, τις εξελίξεις στην ΕΕ και το ρόλο της. Πέρα από τα γνωστά προπαγανδιστικά τρικ που επανέλαβε, ο πρωθυπουργός απέκρυψε ότι, ταυτόχρονα με την αλληλεγγύη που έχουν μεταξύ τους οι εταίροι της ΕΕ σε ό,τι αφορά στην κοινή επίθεση τους κατά των λαών, πίσω από τις λέξεις «οικονομική διακυβέρνηση», «στρατηγικές συνεργασίες» και «προστασία του περιβάλλοντος» υπάρχει η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

«Γοργά βήματα προς τα πίσω κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την καθοδήγηση ηγετών που διαπνέονται από νεοφιλελεύθερο δογματισμό, σε βάρος της ευημερίας των ευρωπαίων πολιτών. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται και σήμερα στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες», τονίζει η Ρένα Δούρου μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνης Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ. Προσθέτει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. «όχι μόνο συνεχίζουν να κινούνται στην αδιέξοδη πολιτική του Συμφώνου Σταθερότητας, των φόρων και των κοινωνικών περικοπών, αλλά πηγαίνουν ακόμη βαθύτερα: Σχεδιάζουν την… τιμωρία των “κακών μαθητών” της άγριας, αντιλαϊκής δημοσιονομικής τους πειθαρχίας, καθώς και την περικοπή δημοκρατικών δικαιωμάτων των “άτακτων” χωρών – μελών. Και όλα τούτα τη στιγμή που στις ΗΠΑ ο Μπάρακ Ομπάμα αποφασίζει επενδύσεις 50 δις σε δημόσια έργα προκειμένου να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία».