Η συνέχιση του Market Pass για τους επόμενους μήνες, η μονιμοποίηση του λεγόμενου youth pass για νέους έως 19 ετών και αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στο Δημόσιο από τα 20 στα 50 ευρώ ήταν μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ads

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως από 1/1/2024 θα τεθεί σε ισχύ το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο που θα προβλέπει οριζόντιες αυξήσεις, ενώ προανήγγειλε πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε σπίτι που είναι ασφαλισμένο από φυσικές καταστροφές. Έθεσε παράλληλα ως στόχο αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 950 ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Παράλληλα όμως επέμεινε στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, προαναγγέλλοντας τη θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ μέσω διακρατικών συμφωνιών.

«Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Σε αυτό τον δρόμο θα κινηθούμε άμεσα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

Αναφερόμενος στο εν λόγω άρθρο, ο πρωθυπουργός είπε «να βρούμε τους 180 βουλευτές για να προχωρήσουμε την αναθεώρηση» και απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, τόνισε ότι, «καλώ και εσάς να μην κάνετε πίσω, όπως έκανε κατά το παρελθόν ο Ανδρέας Παπανδρέου».

Προσθεσε πως «μέχρι το 2025 θα εκκινήσει η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Το Σύνταγμα είναι πολύ σαφές. Για αυτό και είναι υποχρέωσή μου να επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Το επιβάλει το ίδιο το Σύνταγμα που ζητά 180 βουλευτές. Ο χρόνος θα δείξει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αφήσουν τη στείρα άρνηση».

«Έκλεισε ένας κύκλος τοξικότητας και διχασμού», ανέφερε, επικαλούμενος το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα και πιο τολμηρά στις μεταρρυθμίσεις.

Σε ότι αφορά την Υγεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ θα προχωρήσουν κανονικά. Οι 800 εξ αυτών θα κατευθυνθούν προς το ΕΚΑΒ καθώς στόχος είναι να αποκρίνονται τα ασθενοφόρα σε 7 με 15 λεπτά.  Επίσης, εξήγγειλε την  επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα νοσήματα, καθώς και για δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης για ζητήματα ψυχικής υγείας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επανάλαβε ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα επανέλθει υπό δημόσιο έλεγχο και μάλιστα ρώτησε σκωπτικά τον κ. Τσακαλώτο «καλά τα λέω» αφού προηγουμένως είχε αναφέρει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ πήγαν στο Υπερταμείο. Ο ίδιος μιλώντας για την πράσινη ανάπτυξη υπογράμμισε ότι στόχος είναι το 80% της ενέργειάς μας, το αργότερο μέχρι το 2030, να  παράγεται από ΑΠΕ και μάλιστα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στον βωμό μιας άναρχης ανάπτυξη. «Στη Μύκονο αποδείξαμε ότι ο νόμος ισχύει για όλους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά λέγοντας ότι θα συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα και προανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν σύντομα ειδήσεις για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Ακόμα επισήμανε ότι θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα συμβουλευτική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα εθνικά ζητήματα είπε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με φόβο και επανέλαβε ότι παραμένει η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία. «Η θέση μας παραμένει σταθερή: Προσφυγή στη Χάγη με βάση το εθνικό δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά.