Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, συζήτησε το θέμα του Φρέντι Μπελέρη.

Ads

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε με έμφαση την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους Δικαίου στην Αλβανία.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Αθήνα έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη, χαρακτηρίζοντας πολιτικά υποκινούμενη τη φυλάκισή του και είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με την στάση της Αλβανίας και του Ράμα για το θέμα της κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Άλλωστε, υπάρχει επίσης και η τροπολογία του ΕΛΚ, η οποία εκφράζει «βαθιά ανησυχία για τη σύλληψη του εκλεγέντα δημάρχου Χειμάρρας τις παραμονές των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τη συνεχιζόμενη προφυλάκισή του, που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και του απαγορεύει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος». 

Ads

Η τροπολογία μάλιστα τονίζει ότι η προφυλάκιση του «συνδέεται απόλυτα με το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με το περιουσιακό ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στο Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές».