Αντιμέτωπη με την πρώτη κρίση της θητείας της βρίσκεται η κυβέρνηση, με το προσφυγικό να εξελίσσεται σε ανθρωπιστική και γεωπολιτική «βόμβα» και, σε πολιτικούς όρους, να γίνεται μπούμερανγκ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

Η χθεσινή τραγωδία στη Μόρια – για την οποία υπάρχουν σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα – και η συνεχής αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία μετατρέπουν την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σε συνεδρίαση διαχείρισης κρίσης, ενώ τα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών και αλλαγών στην διάρθρωση των δομών φιλοξενίας που διαφημίζει η κυβέρνηση δείχνουν κενό γράμμα και γεννούν πρόσθετους προβληματισμούς αντί να δείχνουν εκτόνωση της κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά αυτήν καθαυτή την τραγική πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας όπου απανθρακώθηκε μια γυναίκα, η εικόνα για τα αίτια της φωτιάς παραμένει ακόμη θολή ενώ ανοιχτά ζητήματα υπάρχουν και ως προς την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

Καταγγελίες από τη Λέσβο αναφέρουν πως υπήρξε καθυστέρηση στην αντίδραση της πυροσβεστικής και της αστυνομίας και πως η κατάσταση αντιμετωπίστηκε πρωτίστως με όρους καταστολής και όχι διάσωσης και εκτόνωσης. Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει τη μετάβαση στη Λέσβο δυο διμοιριών των ΜΑΤ καθώς και του αρχηγού της ΕΛΑΣ Λευτέρη Οικονόμου, ωστόσο ούτε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησαν εάν υπήρχαν κι εάν λειτουργούσαν οι πυροσβεστικοί κρουνοί μέσα στη δομή, ούτε γιατί η πρώτη φωτιά που ξέσπασε σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό σβήστηκε άμεσα, σε αντίθεση με τη δεύτερη, μέσα στο ΚΥΤ, που στοίχισε τη ζωή στη μητέρα και το παιδί της.

Ads

Είναι ενδεικτικό ότι καθυστέρηση κατήγγειλε και το Κίνημα Αλλαγής με τη Φώφη Γεννηματά να δηλώνει «καθυστέρησαν αδικαιολόγητα. Οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους εστιάζοντας στην ανθρωπιστική, και πλέον οδυνηρή, διάσταση της κρίσης:«Ανεξάρτητα», είπε, «της καταγωγής τους, το χρώμα και τη θρησκεία τους, όλοι είναι άνθρωποι και πάνω από όλα υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα. »

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο τόνιζαν πως η κυβέρνηση κινήθηκε για μια ακόμη φορά με όρους επικοινωνίας και όχι αποτελεσματικότητας. Οι ίδιοι επεσήμαναν και το, τουλάχιστον πρωτοφανές, για την λειτουργία της αστυνομίας – το γεγονός ότι η ΕΛΑΣ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν σε «μη εξακριβωμένες πληροφορίες» για θύματα, ενισχύοντας έτσι τη διακίνηση ενός καταιγισμού φημών, σεναρίων και ξενοφοβικής παραπληροφόρησης. «Υπάρχουν πληροφορίες αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί αν υπάρχουν θύματα», ήταν η ακριβής διατύπωση στην πρώτη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, την ώρα που σε διαφορά sites διακινούντο πάσης φύσεως σενάρια για την κατάσταση στη Μόρια.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι την ώρα της τραγωδίας, και όταν είχε ήδη γίνει γνωστό πια πως υπάρχει νεκρός, ο πρωθυπουργός δεν είχε τίποτα να πει για την ανθρώπινη τραγωδία – αντιθέτως όμως έσπευσε να κάνει συγχαρητήρια δήλωση για το χάλκινο μετάλλιο που κέρδισε η Κατερίνα Στεφανίδη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

Σοβαρά πολιτικά ερωτήματα για την κυβέρνηση εγείρουν και οι – διπλωματικά επικίνδυνες- θεωρίες συνωμοσίας που άρχισε να διακινεί αμέσως μετά την τραγική πυρκαγιά ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος αφήνοντας υπονοούμενα ακόμη και για δράση πρακτόρων στη Μόρια: «Πριν μερικές ώρες», έγραψε στοTwitter ο Κωνσταντίνος Μπογδανος, «ο Ερντογάν έκανε δήλωση, ότι όποιος ξυπνά τον γίγαντα θα υποστεί τις συνέπειες. Λίγες ώρες μετά καιγόταν η Μόρια».

image

Η συνωμοσιολογία Μπογδάνου επεκτάθηκε και σε έτερη θεωρία σύμφωνα με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει, ως πρωθυπουργός, μυστικό deal με τον Ταγίπ Ερντογάν να συγκρατεί τις προσφυγικές ροές όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο εν λόγω… deal ο βουλευτής της ΝΔ ενέπλεξε – άγνωστο με ποιό σκεπτικό – και τη συμφωνία των Πρεσπών, για να καταλήξει στο ότι η συμφωνία έληξε και οι προσφυγικές ροές αυξήθηκαν σκοπίμως μόλις έγινε κυβέρνηση η ΝΔ.

image

Ενδιαφέρον εδώ, πάντως, έχει και πληροφορία που μετέδωσε το One Channel επικαλούμενο «πηγές του Μαξίμου». Κατά την εν λόγω πληροφορία από το Μαξίμου διαρρέεται  ότι «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για την πυρκαγιά στη Μόρια, ακόμη και το σενάριο της δολιοφθοράς.»