Έντονες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η εμμονή της κυβέρνησης για κλείσιμο των φοιτητικών εστιών από σήμερα 25 Μαρτίου, κάτι που σημαίνει πως χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται πλέον «στο δρόμο» εν μέσω έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού αλλά και  της απαγόρευσης μετακινήσεων.

Ads

Πληροφορίες μάλιστα θέλουν την επιτροπή λοιμωξιολόγων να συνεδρίασε για το ζήτημα χθες Τρίτη, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα το κλείσιμο των εστιών μπορεί να αποτελέσει πηγή αύξησης των κρουσμάτων του φονικού ιού, εισηγούμενη παράλληλα  να ανασταλεί η υπουργική απόφαση.  Ωστόσο η εισήγησή τους δεν έγινε δεκτή από τα κυβερνητικά στελέχη, με το επιχείρημα ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.

Το ζήτημα ανέδειξε μέσω facebook και η καμπάνια «Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη#AntiviruSolidarityGR.

Ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν και από την πλευρά συλλόγων οικτότροφων.

image

Ads

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους με όποιον τρόπο μπορεί να καταστεί αυτό δυνατόν, χωρίς να υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και έλεγχος για την πρόληψη μετάδοσης του ιού σε περίπτωση που υπάρχει νοσούντας ή φορέας ανάμεσά τους. Για αυτό το λόγο οι σύλλογοι των εστιακών φοιτητών συνεδρίασαν τις προηγούμενες ημέρες και έλαβαν την απόφαση να παραμείνουν στα δωμάτιά τους ώστε να μην καταλήξουν «απειλή» για την υγεία των οικείων τους αλλά κανενός άλλου.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας βρήκε λύση μόνο για όσους δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αποφάσισε μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) να μεταφερθούν σε τουριστικά καταλύματα όσοι φοιτητές, Έλληνες και αλλοδαποί, που αποδεδειγμένα δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους και τις οικογένειές τους εκτεθειμένους.