Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται χιλιάδες οικότροφοι φοιτητές, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη λειτουργία όλων των φοιτητικών εστιών της χώρας, αφήνοντάς τους κυριολεκτικά στο δρόμο εν μέσω της εξαρσης εξάπλωσης του κοροναϊού και με φόντο την μερική απαγόρευση μετακινήσεων.   

Ads

Φοιτητές μάλιστα περιγράφουν μιλώντας στο tvxs.gr μια κατάσταση απόλυτης ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων σχετικά με το μέλλον τους, κάτι που τους φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση.

«Όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι, αλλά θεωρούν την απόφαση ειλημμένη»

Συγκεκριμένα, το Σάββατο το απόγευμα εκδόθηκε ΦΕΚ με αριθμό  956/21.03.2020, το οποίο στην παράγραφο 4 του πρώτου Άρθρου του προέβλεπε την «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των εστιών από τις 25.3 έως και τις 10.4». Κανείς όμως δε φαίνεται να θεώρησε αναγκαίο ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς, ενώ οι ίδιοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι φοιτητές το ανακάλυψαν τυχαία μέσα από το διαδίκτυο.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά φοιτητές που κινητοποιήθηκαν για το ζήτημα, ακόμη και σήμερα Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, σε επικοινωνία που είχαν μεμονωμένα μαζί του, δε γνώριζε καν ότι υπάρχει απόφαση για κλείσιμο των εστιών. «Έπρεπε να του υποδείξουμε εμείς το ΦΕΚ. Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Υγείας δηλώνουν αναρμόδιοι, το ίδιο κι ο ΕΟΔΥ, από την Πολιτική Προστασία δε δείχνουν διάθεση να ασχοληθούν με το ζήτημα» επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτουν πως οι Πρυτανείες των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων αλλά και οι διοικήσεις των εστιών το αντιμετωπίζουν απλά ως μια ειλημμένη απόφαση.

Ads

Όπως και να έχει όμως το ζήτημα, η ουσία παραμένει ότι χιλιάδες φοιτητές είναι αναγκασμένοι μέχρι αύριο Τρίτη να εγκαταλείψουν τις εστίες, καθώς εκτός των άλλων κόβεται και η σίτισή τους με την αναστολή λειτουργίας και των εστιατορίων.

«Παράλογο να μας στέλνουν σε σπίτια, όπου μπορεί να υπάρχουν άτομα από ευπαθείς ομάδες»

Την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί οι φοιτητές είναι τεράστιο, καθώς εκτός της κυβερνητικής ασυνεννοησίας έχουν να αντιμετωπίσουν και την απαγόρευση μετακινήσεων. Πολλοί από αυτούς δε είναι αναγκασμένοι να μεταβούν σε νησιά, κόντρα στις συστάσεις των ειδικών να αποφεύγονται μετακινήσεις σε περιοχές, όπου το σύστημα υγείας αδυνατεί εκ των πραγμάτων να «σηκώσει» τυχόν έξαρση εξάπλωσης του κοροναϊού.

«Στο πλαίσιο του “μένουμε σπίτι”, θεωρούμε παράλογο να μας διώχνουν από το σπίτι μας. Αλλά και σαν υγειονομική κατάσταση, θεωρούμε παράλογο να αρχίσουν να φεύγουν χιλιάδες φοιτητές από τα αστικά κέντρα και να μετακινηθούν στην επαρχία, τα νησιά ή οπουδήποτε αλλού. Αρκετοί από εμάς τόσο καιρό μένουμε εδώ, όχι γιατί δε θέλουμε να γυρίσουμε στις οικογένειές μας, αλλά επειδή μπορεί σε αυτές να υπάρχουν άτομα ευπαθών ομάδων, τα οποία δε θέλουμε να υπάρχει έστω και η πιθανότητα να μολύνουμε, καθώς -ας μην ξεχνάμε- ότι κάποιοι από εμάς ως νέοι ενδεχομένως να είμαστε ασυμπτωματικοί» σημειώνουν χαρακτηριστικά μιλώντας στο tvxs.gr  οικότροφοι φοιτητές.

Θα πρέπει να σημειωθεί δε πως σε ακόμη χειρότερη θέση βρίσκονται φοιτητές που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, με κάποιες από τις οποίες η χώρα μας έχει διακόψει ήδη τις αεροπορικές πτήσεις. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες,  υπάρχουν εργαζόμενοι φοιτητές σε επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ακόμη ανοιχτές (όπως super market, delivery, κλπ), οι οποίοι μετά τις εξελίξεις θα βρεθούν χωρίς στέγη.

«Δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για όλους αυτούς. Μιλάμε για τσουβάλιασμα κανονικό» αναφέρουν μιλώντας στο tvxs.gr αρκετοί φοιτητές.

Έντονες αντιδράσεις από τους Συλλόγους Οικότροφων Φοιτητών όλης της χώρας

Ανακοινώσεις για το ζήτημα έχουν εκδώσει σύλλογοι οικότροφων φοιτητών από όλη τη χώρα, με τις οποίες καταγγέλλουν την κυβερνητική απόφαση για εκκένωση των εστιών.

Αναλυτικά παρατίθενται οι αποφάσεις των συλλόγων ανά περιοχή:

  • Αθήνα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΝΕΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΕΜΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ Φ.Ε.Π.Α

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Φ.Ε.Ε.Μ.Π.

  • Θεσσαλονίκη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ Φ.Ε.Θ.

  • Κρήτη

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

  • Πάτρα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΕΣΤΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

  • Ιωάννινα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

  • Κομοτηνή

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ (Σ.Ο.Φ.Ε.Κ.)

  • Ξάνθη

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ