Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν αισιόδοξες πως εντός των προσεχών ημερών, και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αποφανθούν ότι οι έκτακτες παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι συμβατές με τη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών και έτσι θα αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ads

Όπως σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, κατόπιν αυτού, όσοι αντιδρούν, με πρώτη τη Γερμανία, θα άρουν τις αντιρρήσεις τους σε σχέση με την εφαρμογή από το 2017 των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Εξάλλου μόνο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε να δει έκθεση των θεσμών για το εάν τα μέτρα κοινωνικής στήριξης είναι συμβατά με τη συμφωνία, ενώ αντίθετα οι υπόλοιπες χώρες ήταν υπέρ.

Μόλις οι θεσμοί αποφανθούν θετικά, όπως αναμένει η Αθήνα, τότε ξεπαγώνει η διαδικασία, γνωστοποίησε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή. Ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις Ντάισελμπλουμ, η ίδια πηγή ανέφερε, πως ο εκπρόσωπός του δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επαναλάβει το ερώτημα της γερμανικής πλευράς.

Ads

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν άδειασε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ήταν «ανακριβής» και «βιαστική». «Η Κομισιόν θα ενέκρινε τις κοινωνικές δαπάνες της Ελλάδας, εφόσον είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει επί αυτών», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.

Σχετικά με την άρση του αδιεξόδου κυβερνητικές πηγές σημειώσαν πως ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξει στο πλαίσιο της λύσης μια αναφορά σχετική με την υποχρέωση της Ελλάδας να ενημερώνει τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών πριν την ανακοίνωση ανάλογων μέτρων, τότε αυτή είναι ελάσσονος σημασίας και δεν θα έχει κάποιο πρόβλημα η Αθήνα. Ταυτοχρόνως, η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πως παραμένει σταθερά αντίθετη στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων λιτότητας.

Όσον αφορά τη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, η κυβερνητική πηγή σημείωνε, πως πήγε «πολύ καλά», με απόλυτη στήριξη των ελληνικών θέσεων, υπογραμμίζοντας την τοποθέτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, επίσης υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενώ έκανε και αναφορά (η κ. Γεννηματά) στον «εκβιασμό Σόιμπλε». Αντίστοιχες θέσεις είχαν πάρει και οι κκ Μοσκοβισί, Σουλτς και Πιτέλα.

Στη συνάντηση, τέλος, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο Αλέξης Τσίπρας τον ενημέρωσε για το προσφυγικό και το οικονομικό ζήτημα, ειδικότερα δε, τη συμβατότητα των μέτρων.