Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ του Σαββάτου. Μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 6, 7 και 8. Υπερψηφίστηκε, αλλά με μία απώλεια, επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ο Β. Πολύδωρας καταψήφισε και διαγράφηκε. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές είχαν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση και το Σάββατο συνέχισε τις παλινωδίες, αυτή τη φορά με επίκεντρο την επίμαχη διάταξη που προβλέπει υψηλά πρόστιμα για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο. Την Παρασκευή διατάξεις έμπαιναν και έβγαιναν από τα δύο νομοσχέδια, τα οποία δοκιμάζουν τη συνοχή της κυβέρνησης. 
 
Η διάταξη για τα πρόστιμα, μια από τις «κρυφές» διατάξεις που προκάλεσαν την αντίδραση και των βουλευτών της συμπολίτευσης, προβλέπει επιβολή μηνιαίων τόκων και προστίμων, που ανέρχονται από 10% έως 30% του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών. (Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η διάταξη)

Ads

Στο ρόλο του «καλού» και του «κακού»

 
Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει την απόσυρσή της μαζί με άλλες «κρυφές» διατάξεις, άσχετες με το θέμα των πλειστηριασμών, που είχαν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο. Οι υπόλοιπες αποσύρθηκαν, όχι όμως και η διάταξη που προβλέπει τα εξοντωτικά πρόστιμα. Ενδεικτικό είναι πως υπήρξε και παρέμβαση του πρωθυπουργού. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έκαναν λόγο για έκπληξη του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας τις διαφωνίες του με την εν λόγω διάταξη. Ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ανέφερε πως ο πρωθυπουργός «δεν γνώριζε» για τη διάταξη, καθώς πρόκειται για λεπτομέρειες στο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

«Προτίμησε να κρυφτεί επικοινωνιακά και να αφήσει να φανεί ότι ο υπουργός Οικονομικών νομοθετούσε εν αγνοία του, παρά να πάρει την ευθύνη και να αποσύρει τη διάταξη», σχολίασε για τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη Βουλή. Το Σάββατο το πρωί ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους είπε πως τελικά η διάταξη θα αποσυρθεί. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα διαψεύστηκε καθώς ανακοινώθηκε πως η διάταξη για τα πρόστιμα δεν αποσύρεται.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατηγόρησε για προσπάθεια παραπληροφόρησης την αντιπολίτευση και όσους «διαστρεβλώνουν την ουσία των ρυθμίσεων» για τα πρόστιμα. Όπως είπε δεν εισάγεται τίποτα το καινοφανές, σημειώνοντας πως με το προηγούμενο καθεστώς τα πρόστιμα ήταν στο 60%, στο 100% και στο 120% της οφειλής, ενώ τώρα προβλέπεται ότι αφού ένα χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο και δεν καταβληθεί μέσα σε δύο μήνες, τότε υπολογίζεται πρόστιμο 10% και μπορεί να φτάσει 30 % μετά την πάροδο δύο ετών. «Δηλαδή κάναμε το 120%, 30% και μας λοιδορούν;», ανέφερε, προσθέτοντας πως κανένα πρόστιμο δεν θα επιβληθεί σε βάρος εκείνου, ο οποίος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

 

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο που θα επιβάλλεται, ενημέρωσε το Σώμα ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, επίσης σημείωσε ότι και πάλι για πρώτη φορά δεν θα προβλέπονται πρόσθετες κυρώσεις στις περιπτώσεις επιβολής αυτοτελών προστίμων. Όπως εξήγησε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι διατάξεις του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ «για τις οποίες τόσο θόρυβος έγινε», δεν είναι παρά επανάληψη ισχύουσας ρύθμισης και συγκεκριμένα των άρθρων 53 και 57 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο. 

Τελικά ο υπουργός Οικονομικών, μετά τις έντονες αντιδράσεις, το απόγευμα του Σαββάτου ανακοίνωσε αλλαγές στη διάταξη για τα πρόστιμα. Άλλαξε τις διατυπώσεις του άρθρου και τις αντικατέστησε με τις διατυπώσεις του Κώδικα που ψηφίσθηκε από τη Βουλή τον Ιούνιο, προκειμένου να μην εμφανίζεται ότι πρόκειται για ρυθμίσεις με διαφορετικό περιεχόμενο. Επιπλέον όρισε την επιβολή του προστίμου 10% επί της οφειλής να γίνεται 6 μήνες μετά την λήξη πληρωμής της οφειλής (ενώ το νομοσχέδιο αρχικά ανέφερε 2 μήνες) και ότι το πρόστιμο θα επιβάλλεται μόνο για φορολογικές οφειλές προς το δημόσιο και όχι για άλλες παραβάσεις (π.χ. πολεοδομικά πρόστιμα).

Αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Ωστόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, προχώρησε σε κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής επί του νομοσχεδίου. Ειδικότερα ανακοίνωσε:

Ads
  • Αύξηση του χρονικού διαστήματος μέχρι 3 μήνες που έχει ο δανειολήπτης για να καταβάλει τη δόση.
  • Στους ελεύθερους επαγγελματίες μειώνεται από το 30% στο 20% η ελάχιστη καταβαλλόμενη δόση του δανείου.
  • Αυξάνεται το όριο του οικογενειακού εισοδήματος από 15.000 ευρώ στα 20.000 με δόση 10% για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους.
 
Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι αποδέχεται 3 τροπολογίες βουλευτών, οι οποίες αφορούν την παράταση της προθεσμίας για την αλλαγή των κανονισμών των συνεταιρισμών, την παράταση της αναστολής προσωπικών διώξεων εναντίον μελών των Δ.Σ. των συνεταιρισμών και την εξόφληση των δαπανών για καύσιμα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ακόμη κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως οι έμποροι, όπως και οι έχοντες πτωχευτική ικανότητα συμπεριλαμβάνονται – μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντάχθηκαν επίσης – στην ρύθμιση που αφορά στις καταβολές του 20%, ως ποσοστού της τελευταίας ενήμερης δόσης του δανείου. Επιπλέον ο όρος «άνεργοι με μηδενικό εισόδημα», αντικαταστάθηκε από το «οι οφειλέτες με μηδενικό εισόδημα», οι οποίοι «δεν θα καταβάλλουν τίποτα», όπως είπε. 

Ζωντανά η συζήτηση στην Ολομέλεια
 

Ο πρώτος κύκλος της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς (πριν από την ψηφοφορία για τον ενιαίο φόρο ακινήτων) ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τόνισαν την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου προτείνοντας παράλληλα ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση τόσο για την διαδικασία του κατεπείγοντος όσο και για τις διατάξεις που όπως υποστήριξαν δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιες, ούτε αντικειμενικές και δεν προστατεύουν την πρώτη κατοικία.