Τα αγάλματα και τα μνημεία που παραπέμπουν στον ελληνικό πολιτισμό θα μετονομαστούν και θα εξηγούν ότι είναι μέρος της ελληνικής αρχαίας περιόδου και της ελληνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό προβλέπεται και από τη συμφωνία όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, μέσω του εκπροσώπου της γείτονος χώρας, Μίλε Μποσνιακόφσκι.

Ads

«Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – ΠΓΔΜ)» ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας το πλαίσιο της συμφωνίας. 

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι, επιβεβαιώνοντάς την ανακοίνωσε πως «τα μνημεία που απεικονίζουν τον ελληνικό πολιτισμό ως ιστορική κληρονομιά του κόσμου θα χαρακτηριστούν ανάλογα. Θα εξηγήσουμε ότι είναι μέρος της ελληνικής αρχαίας περιόδου και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν θα γίνει κατεδάφιση».

Έτσι για παράδειγμα το άγαλμα που κοσμεί την κεντρική πλατεία των Σκοπίων, ο «Πολεμιστής του Αλόγου» που δεν είναι άλλος από τον Μέγα Αλέξανδρο θα γίνει «σύμβολο φιλίας», όπως ανακοίνωσε ο Μποσνιακόφσκι και «θα αναγράφεται ότι αυτό αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο, ως μέρος της αρχαίας ελληνικής περιόδου και ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς»

Ads

Το ίδιο θα συμβεί και σε όλα τα υπόλοιπα αγάλματα που είχαν κατασκευαστεί στο πλαίσιο του σχεδίου «Σκόπια 2014», που είχε εκπονήσει ο εθνικιστής, πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νικόλας Γκρουέφσκι, μεταξύ των οποίων ένα μνημείο του Φιλίππου Β’ και ένα της Ολυμπιάδας.