Στο πόδι βρίσκεται όλη η Τήνος μετά το όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής την Τετάρτη, εναντίον πολιτών που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές, ωστόσο, σύμφωνα με ενημέρωση της σελίδας στο facebook, «Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών», αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο αστυνομικό τμήμα να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Ads

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος,  ανέφερε ότι «οι δυνάμεις καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη δεν δίστασαν να επιτεθούν και να βιαιοπραγήσουν ακόμα και εναντίον ηλικιωμένων, ενώ προχώρησαν και σε συλλήψεις, με στόχο να τρομοκρατήσουν τη συνέχιση του αγώνα του λαού της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών».

Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Συρμαλένιος αναφέρει:

«Δυστυχώς η τροπολογία – την οποία συνυπέγραψα – που κατατέθηκε προ δύο εβδομάδων στη βουλή για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μέχρι την έκδοση του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ, απορρίφθηκε απο την κυβένηση, αποδεικνύοντας πόσο κάνει σεβαστή τη θέληση των τοπικών κοινωνιών, την οποία υποτίθεται ότι εξασφάλισε η Έπαρχος και ο Δήμαρχος της Τήνου στην τελευταία επίσκεψη τους στον ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη.

Ads

Τώρα πλέον η κατάσταση έφτασε σε πλήρες αδιέξοδο. Η μόνη δημοκρατική διέξοδος και λύση, δεν μπορεί παρά να είναι: η απομάκρυνση πάραυτα των αστυνομικών δυνάμεων από την Τήνο, η διακοπή των εργασιών του αιολικού σταθμού στα Πράσσα και η άμεση σύγκληση σύσκεψης όλων των ενδιαφερομένων μερών (Υπουργείο, Επαρχείο, Δήμος, Επενδυτής) με συμμετοχή και των βουλευτών των Κυκλάδων.

Είναι προφανές ότι ο αγώνας ενάντια στα μεγάλα αιολικά πάρκα συνεχίζεται!!!».

Διάβημα Παφίλη στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης ο ευρωβουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος και η Άννα Μαραβέλια, δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τήνου.

Ακολούθησε διάβημα διαμαρτυρίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη προς τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, καταγγέλλοντας το άγριο χτύπημα των διαδηλωτών από την αστυνομία και ζητώντας την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το νησί.

image

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «η κυβέρνηση, αντί να στείλει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νησί της Τήνου για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, οργάνωσε εισβολή δεκάδων αστυνομικών, που προχώρησαν σε αγριότητες κατά των αγωνιζόμενων κατοίκων, που διαμαρτύρονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών από μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, που είχε πάρει την άδεια από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα την καταστολή και να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις που έχει στείλει στο νησί για αυτόν τον λόγο».

Από τη μεριά του και ο δήμαρχος Τήνου, Ιώαννης Σιώτος με αφορμή και τις νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων του νησιού οι οποίοι αντιδρούν στην εκτέλεση του έργου, δήλωσε στο ethnos.gr: «Είμαστε ενάντιοι σε κάθε μορφή ανεμογεννήτριας. Έχουμε μηδενική ανοχή σε ανεμογεννήτριες. Πιστεύουμε ότι θα βιάσουν και θα κακοποιήσουν το λιτό και απέριττο τηνιακό περιβάλλον. Έχουμε ξεχάσει όλοι ότι βρισκόμαστε σε πανδημία, ότι έχουμε θωρακίσει το νησί και στέλνονται από την Ελληνική Αστυνομία ισχυρές δυνάμεις από τα γύρω νησιά για να περιφρουρήσουν το έργο. Πώς επιτρέπεται στην εταιρεία να ξεκινήσει εργασίες εν μέσω πανδημίας;». Μετα τα χθεσινά επεισόδια ο δήμαρχος Τήνου έστειλε και νέες επιστολές προς Βουλευτές του νομού Κυκλάδων ζητώντας την παρέμβασή τους ενώ διαμαρτυρία για την στάση της αστυνομίας εστάλη τόσο στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη όσο και στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Ζητούμε αστυνομικές δυνάμεις το Δεκαπενταύγουστο ή το καλοκαίρι που δεκαπλασιάζεται ο κόσμος στα νησιά και δεν μπορούν να ρθουν. Και δύο φορές για να βοθηθεί ο επενδυτής και να γίνουν επενδύσεις έγινε ολόκληρη αστυνομική επιχείρηση» είπε στο ethnos.gr η έπαρχος Τήνου και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου. 

Αντίθετη με την τοποθετηση ανεμογεννητριών στις βραχονησίδες δηλώνει η Greenpeace. «Η αιολική ενέργεια είναι μία οικονομική τεχνολογία περιβαλλοντικού σκοπού που τη χρειαζόμαστε για να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα», ανέφερε μεταξύ άλλων στο ethnos.gr o υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου. «Ως τέτοια πρέπει να αναπτυχθεί στα κατοικημένα νησιά μας – όχι στις βραχονησίδες – με σωστούς όρους και με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, η οποία κανονικά θα έπρεπε να συμμετέχει στο έργο (ενεργειακή κοινότητα)» και πρόσθεσε: «Η στείρα αντιπαράθεση και από τις δύο πλευρές δεν ωφελεί κανέναν και σίγουρα όχι τα παιδιά μας που βρίσκονται αντιμέτωπα με το φάσμα της ερημοποίησης της χώρας από την κλιματική αλλαγή».

Πέρα από το δήμο Τήνου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιτίθεται στην τοποθέτηση των αιολικών πάρκων στο νησί. «Δεν είμαστε 40-50 γραφικοί κάτοικοι της Τήνου που αντιδρούμε Είναι στο ΄πόδι΄ όλο το νησί και θα είμαστε στο δρόμο μέχρι να δικαιωθούμε» είπε στο ethnos.gr η κ Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου. «Δημιουργεί ανασφάλεια τόσο στον κόσμο όσο και στους επενδυτές. Έχει ανασταλεί η ανοικοδόμηση, έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες ενώ και οι επενδυτές που τηλεφωνούν για να επενδύσουν ρωτούν τι ακριβώς γίνεται με τα αιολικά πάρκα. Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα εξασφαλιστούν οι συναλλαγές. Πώς θα γίνει αυτό όταν ο καθένας δεν ξέρει αν θα του φυτρώσει δίπλα του και μια ανεμογεννήτρια» αναρωτήθηκε, η Έπαρχος Τήνου.

Ήδη από το 2019 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την 154η ομόφωνη απόφασή της ζήτησε αναστολή εργασιών και αδειοδοτήσεων μέχρι να υπάρξει χωροθέτηση για τα αιολικά πάρκα. «Όπως έχουν καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα ζώνες οικιστικού ελέγχου το οποίο καθορίζει τους όρους δόμησης έτσι θα πρέπει να γίνει και για τα αιολικά πάρκα. Οι συγκεκριμένες ζώνες ορίζουν που και πως θα χτίσει το καθετί. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να υπάρξει και για τα αιολικά πάρκα», πρόσθεσε.

image

image

image