Η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται στον σημερινό ξένο Τύπο, που εστιάζει στα χρονικά περιθώρια που έχει η χώρα για να βγει από την οικονομική ασφυξία. Το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μεταδίδει στον απόηχο της συνάντησης ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε περικοπές στις συντάξεις και αύξηση ΦΠΑ.

Ads

Περικοπές σε συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ φαίνεται να συζήτησαν, ανάμεσα στα άλλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο αναφέρει πως η διευθύντρια του Ταμείου ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό να προχωρήσει σε αυτές. Σχολιάζοντας ότι το ΔΝΤ είναι ένας ιδιαίτερα σκληρός διαπραγματευτής, το DPA επισημαίνει ότι «οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα σε Βρυξέλλες και Αθήνα» ενώ, επικαλούμενο κύκλους του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το πρακτορείο αναφέρει ότι η Αθήνα προσπαθεί να πείσει το ΔΝΤ να χαλαρώσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα.

Στο χρονικό περιθώριο που η Ελλάδα έχει μπροστά της για να ξεκλειδώσει τη στρόφιγγα της ρευστότητας αναφέρεται το Bloomberg. «Ακόμα κι αν καταφέρει να πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ δεν θα σωθεί από τα προβλήματά της» εκτιμά σε άρθρο του, σύμφωνα με το οποίο η μετάβαση Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον συνιστά απόφαση έκπληξη.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη στιγμή που έγινε υπουργός οικονομικών έχει κάνει πολλές προσπάθειες να καλλιεργήσει δεσμούς με την κ. Λαγκάρντ επισημαίνοντας ότι η πληρωμή του Ταμείου αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, μια θέση στην οποία εμμένει παρότι τον τελευταίο μήνα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα «έχει χειροτερέψει σε μεγάλο βαθμό», γράφουν οι New York Times.

Ads

Οι Financial Times από την πλευρά τους υπογραμμίζουν την ελληνική δέσμευση για την πληρωμή της δόσης, «καθησυχάζοντας τους φόβους ότι η Αθήνα θα γινόταν η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα στην ιστορία του ΔΝΤ που δεν θα κατάφερνε να πληρώσει τα χρέη της στον θεσμό». Στο ίδιο κλίμα και το BBC που επισημαίνει ότι η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρέτισε τη δήλωση του Έλληνα υπουργού για καταβολή της δόσης στις 9 Απριλίου.