«Ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ανοίγοντας τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου του κόμματος, το βράδυ της Πέμπτης στον «Κεραμεικό». Παράλληλα, ο Φώτης Κουβέλης απέρριψε την πρόσκληση της «Πρωτοβουλίας των 58» για κοινή κάθοδο της Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές. Στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στον λόγο του ισοπεδωτική προσέγγιση, εύκολη και ανέξοδη ρητορεία και υποσχεσιολογία». Για την κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν συμμερίζεται «το αφήγημα της επιτυχίας που καλλιεργεί». Στον χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε ότι «το δικό μας κάλεσμα, για την διαμόρφωση ενός αντιμνημονιακού μετώπου στο οποίο θα μπορούσαν να συνευρεθούν δυνάμεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία είναι γνωστό εδώ και καιρό, είναι ειλικρινές και είναι σε ισχύ».

Ads

Για τις ευρωεκλογές ο Φ. Κουβέλης ανακοίνωσε ότι «θα συμμετάσχουμε ως ΔΗΜΑΡ μαζί με τη συμμαχία που θα έχουμε συγκροτήσει στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου», μαζί με όσες δυνάμεις και κινήσεις συμφωνούν στην προοδευτική εξέλιξη της Ευρώπης. Πρότεινε επίσης στο Συνέδριο να αποφασίσει τη σύνδεση του κόμματος με την ομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Ο προοδευτικός πόλος της ΔΗΜΑΡ

Ο τρίτος πόλος που προτείνει η ΔΗΜΑΡ θα συσπειρώνει «όσους δεν συναινούν στις εφαρμοζόμενες συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και βεβαίως δεν επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους συμπληρωματικό ρόλο σε μια λαϊκιστική Αριστερά που επαγγέλλεται την επιστροφή στο χθες», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος. «Ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει. Ή θα έχει στο επίκεντρό του τα ζητήματα των πολλών, της κοινωνίας και της νέας γενιάς ή θα καταντήσει συμπλήρωμα της Δεξιάς. Ή θα δώσει μάχες στο παρόν, σήμερα, που αποφασίζονται τα μείζονα ή θα περιοριστεί στο ρόλο του σχολιαστή του μέλλοντος», συμπλήρωσε. 

Ads

«Η συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη νέα πορεία της χώρας. Ισχυρή πολιτικά και κοινωνικά προοδευτική δύναμη σημαίνει δυνατότητα παρέμβασης στην πορεία των πολιτικών πραγμάτων σημαίνει σταθεροποίηση για τη χώρα και ακύρωση των διλημμάτων του προωθούμενου νέου διπολισμού», σημείωσε. Ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει συνθηκολόγηση με τον συντηρητισμό. Δεν σημαίνει πως θα αγνοούμε ή θα υποστηρίζουμε αντιλαϊκές πολιτικές, οραματιζόμενοι ένα μέλλον που ποτέ δεν θα έρθει και επαγγελλόμενοι μια μεταμνημονιακή Ελλάδα όπου όλα θα διορθωθούν», επεσήμενε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τόνισε επίσης την ανάγκη της άμεσης απεμπλοκής της χώρας από το μνημόνιο για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί. «Δεν πιστεύουμε ότι η χώρα, με αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής, θα βγει από την κρίση. Τα δημόσια οικονομικά μπορεί να σταθεροποιηθούν αλλά το κοινωνικό κόστος δεν μετριέται. Το βλέπουμε: Τεράστια ύφεση. Παραγωγική καθίζηση. Στέγνωμα της αγοράς. Πτώση της ζήτησης. Πιστωτική ασφυξία. Υπερφορολόγηση. Άδικη κατανομή των βαρών και μεγέθυνση των ανισοτήτων».

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στο λόγο του ισοπεδωτική προσέγγιση, εύκολη και ανέξοδη ρητορεία και υποσχεσιολογία, αρνούμενος να υποστηρίξει τις αναγκαίες αλλαγές για τον εξορθολογισμό της κατάστασης. Από τη μια επαναλαμβάνει την πρόταση μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και από την άλλη μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Μια τέτοια όμως πολιτική τακτική εμπεριέχει τον κίνδυνο της απομόνωσης της χώρας από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και συνακόλουθα τον κίνδυνο περιδίνησής της».

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής στη χώρα, ενώ τάχθηκε κατά του φόρου ακινήτων, ζητώντας παράλληλα να μην αρθούν οι πλειστηριασμοί μέχρι το 2015.

«Πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Και προφανώς δεν είναι ρεαλιστική πρόταση για αλλαγή πολιτικής αυτή που επαγγέλλεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Να μειωθεί ο φόρος ακινήτων και να συνδεθεί με το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του κάθε φορολογούμενου και όχι κάθε ακινήτου ξεχωριστά, με προοδευτική κλίμακα και αφορολόγητο όριο. Να διατηρηθεί η απαγόρευση πλειστηριασμών έως το Δεκέμβριο του 2015. Ήρθε η ώρα της απεμπλοκής από το μνημόνιο, με όρους όμως πραγματικούς και όχι επικοινωνιακούς. Απεμπλοκή από το μνημόνιο δεν σημαίνει επιστροφή στην προ κρίσης εποχή. Δεν σημαίνει ευκολία δανεισμού και άρα πελατειακές παροχές», πρόσθεσε.

Σκουρλέτης: Κάλεσμα σε αντιμνημονιακό μέτωπο
 

Κάλεσμα στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο νέο διπολισμό και όχι δικομματισμό και να στηρίξουν μια αριστερή κυβέρνηση, απηύθηνε ο επρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Αντιλαμβάνεστε πως ο σημερινός χαιρετισμός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένας τυπικός χαιρετισμός, όχι μόνο γιατί συνυπήρξαμε με τους περισσότερους από εσάς επί δεκαετίες στο ίδιο κόμμα αλλά γιατί, πολύ περισσότερο, η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλουν να είμαστε ειλικρινείς και ευθείς», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του.

«Το δικό μας κάλεσμα, για την διαμόρφωση ενός αντιμνημονιακού μετώπου στο οποίο θα μπορούσαν να συνευρεθούν δυνάμεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία είναι γνωστό εδώ και καιρό, είναι ειλικρινές και είναι σε ισχύ. Για να είναι φερέγγυο πρέπει να βασίζεται σε μια στερεή εναλλακτική προγραμματική βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα οδηγήσει σε μια νέα ανάπτυξη, που θα σέβεται το περιβάλλον, θα προστατεύει την εργασία και θα στηρίζεται σε ισότιμες σχέσεις συνεργασίας», πρόσθεσε ο Π. Σκουρλέτης.

Ν. Ανδρουλάκης: Συνεργασία ΔΗΜΑΡ με ΠΑΣΟΚ

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να συνεργαστεί από κοινού με το ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση της χώρας. «Μπορούμε να συναντηθούμε, μπορούμε να αποκτήσουμε κοινό βηματισμό, να συμπορευτούμε ως Κεντροαριστερά της ευθύνης κατά του αριστερού-δεξιού μνημονικού και αντιμνημονιακού λαϊκισμού», τόνισε. Συγκεκριμένα, πρότεινε να συγκροτηθεί δικομματική επιτροπή από στελέχη των δύο κομμάτων για να διαμορφώσει προγραμματική συμφωνία σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «μας χωρίζουν διαφορές ιδεών, εκτιμήσεων και θέσεων. Συμφωνούμε όμως σε στρατηγικής σημασίας επιλογές και θέσεις».

Πρώτη εμφάνιση από ΚΚΕ

Για πρώτη φορά από την διάσπαση του ενιαίου Συνασπισμού το 1993, το Συνέδριο χαιρέτησε εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Στον χαιρετισμό του, ο βουλευτής του κόμματος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Χρήστος Κατσώτης, σημείωσε ότι ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με τη μορφή κεντροαριστερών ή κεντροδεξιών σχηματισμών και στις αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών καπιταλιστικών ομίλων και ζήτησε ανοιχτή ιδεολογική συζήτηση μπροστά στο λαό.

Το «παρών» στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ έδωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς και ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Τους ΑΝΕΛ εκπροσώπησε ο Γιάννης Γιαννέλης, ενώ το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης.

Στο Συνέδριο στον Κεραμεικό έφθασαν επίσης οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά και Αννυ Ποδηματά. Η Αν. Ποδηματά, προσερχόμενη στον χώρο του συνεδρίου δήλωσε πως στηρίζει την Πρωτοβουλία των 58 για έναν ενιαίο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να στηριχθούν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που συμβαδίζουν με τα καλέσματα της συγκεκριμένης κίνησης».

Το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα εκπροσωπεί ο Χρήστος Αηδόνης. Στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης.